Skip to main content

Posts

Showing posts from February 22, 2016

Mangsa tiga rumah dijilat api dapat bantuan KN, ZPP, ujar Dr. Afif

PERMATANG RAWA – Dua rumah hangus dijilat api, manakala sebuah lagi mengalami kerosakan kecil dalam satu kejadian kebakaran di Kampung Permatang Rawa di sini, 22 Februari lalu.
Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Seberang Jaya, Dr. Afif Bahardin semasa melawat kawasan kejadian memberitahu bahawa Kerajaan Negeri menyerahkan sumbangan daripada sumber Tabung Bencana TYT serta Zakat Pulau Pinang (ZPP) kepada ketiga-tiga keluarga terbabit.
“Alhamdulillah, kerana tiada kemalangan jiwa yang berlaku walaupun tiga buah rumah yang terlibat.
“Bantuan pada hari ini merupakan bantuan permulaan sebelum bantuan-bantuan yang lain disalurkan kepada mereka yang terlibat,” jelas Dr. Afif yang juga Exco Pertanian & Industri Asas Tani, Pembangunan Desa dan Kesihatan kepada pemberita.
Mengambil iktibar daripada insiden tersebut, Dr. Afif turut menasihatkan penduduk supaya memastikan pendawaian elektrik di kediaman masing-masing dalam keadaan selamat.
“Saya berharap agar penduduk dapat menitikberatkan pen…

Guan Eng terkejut MB Selangor buat kenyataan terbuka isu ADUN PKR P.Pinang

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB
BAYAN LEPAS – Ketua Menteri Pulau Pinang, Tuan Lim Guan Eng melahirkan rasa terkejut dengan kenyataan terbuka Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Azmin Mohamed Ali membantah tindakan menamatkan khidmat dua Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Parti Keadilan Rakyat (PKR) dalam syarikat berkaitan kerajaan (GLC) di negeri ini baru-baru ini.
ADUN Bukit Tengah, Ong Chin Wen dan Cheah Kar Peng (ADUN Kebun Bunga) dikatakan berdepan tindakan sedemikian kerana dilihat tidak meyakinkan kepemimpinan Kerajaan Negeri, selepas terbabit satu kes di sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) Pulau Pinang tahun lalu.
"Biasanya Ketua Menteri dan Menteri Besar tidak campur tangan dengan urusan negeri-negeri lain kerana ada ahli-ahli Exco (Kerajaan Negeri) daripada parti masing-masing untuk menguruskan perkara tersebut.
"Ini kali pertama bahawa beliau ambil 'minat' tentang satu perkara yang bukan dalam negeri beliau (Selangor).
"Saya sangat terkejut kerana beliau (Azm…

Rancangan bina bangunan tiga tingkat Osram RM15.5 juta diluluskan

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB
GEORGE TOWN - Kerajaan Negeri melalui Perbadanan Pembangunan Pulau Pinang (PDC) meluluskan rancangan pembinaan bangunan tiga tingkat industri bernilai RM15.5 juta, untuk disewa oleh firma Osram dari Jerman.
Ketua Menteri, Y.A.B. Tuan Lim Guan Eng memberitahu, di bangunan tambahan mempunyai keluasan lantai 54,252 kaki persegi tersebut akan ditempatkan pejabat Osram, makmal untuk projek inivasi rekacipta dan realisasi teknologi penjahayaan firma tersebut.
"Pembesaran ini akan memberi tumpuan pada perniagaan dan teknologi berkemahiran tinggi, sekaligus akan mewujudkan peluang pekerjaan berpendapatan tinggi untuk bakat Pulau Pinang," jelas Guan Eng yang juga Exco Hal Ehwal Tanah & Pembangunan Tanah, Penerangan, Kebudayaan & Kesenian, Warisan dan Hal Ehwal Bukan Islam.
Dalam perkembangan sama, Guan Eng turut melahirkan penghargaan kepada Osram kerana terus setia mengembangkan industri pelaburannya di negeri ini sejak tahun 1972.
Dengan pelaburan…