Skip to main content

Posts

Showing posts from June 6, 2017

SPRM tunggu aduan Faiz Fadzil isu Sarawak Report dedah Shafee terima RM9.5 juta?

TiMBALAN Ketua Pemuda AMANAH, Sdr. Muhammad Faiz Fadzil antara pemimpin muda yang membuat aduan polis berhubung Sarawak Report mendedahkan Peguam Shafee Abdullah menerima RM9.5 juta sebelum Sdr. Anwar Ibrahim dihukum penjara.
Dan, Ketua Pesuruhjaya SPRM telahpun respons, lapor portal berita atas talian Free Malaysia Today (FMT) pada 5 Jun 2017.
"Saya difahamkan laporan dibuat di pihak polis,” respons Datuk Dzulkifli Ahmad.
Memadai jika beliau berdalih, "Saya difahamkan laporan dibuat di polis."
Kegunaan perkataan 'pihak' barangkali adalah bahasa diplomatik seorang kakitangan Kerajaan, mungkin untuk menyuruh Muhammad Faiz pergi membuat aduan berwajib ke pihak SPRM pula.
Umum mengetahui hubungan mesra Peguam Negara Tan Sri Mohamed Apandi Ali dengan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.
Najib juga dilihat kian mesra dengan Shafee, yang sebelum ini sebut-sebut sebagai 'peguam Umno'.
Dan ketika ini, ramai tidak tahu langkahan Timbalan Perdana Menteri Datuk Ser…

6 Ogos Larian Saya Sayang BM, Exco puji NGO bantu jana kewangan sekolah

CHONG Eng berucap dalam sidang media mempromosi acara Larian Saya Sayang BM 2017, di SMJK Jit Sin Sungai Rambai pada pagi tadi.
Oleh: ZAINULFAQAR YAACOBGambar: DARWINA MOHD. DAUD 
PADANG LALANG - Exco Belia & Sukan, Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Chong Eng pagi ini mengumumkan peruntukan sejumlah RM15,000 demi menjayakan acara Larian Saya Sayang BM 2017 yang dijadualkan pada 6 Ogos nanti.
Ketika mengumumkan perkara itu, beliau memuji usaha penganjur menjana sumber kewangan untuk membantu keperluan Sekolah Menengah Jenis Kebangsaan Jit Sin Sungai Rambai, yang membabitkan pelbagai pertubuhan bukan kerajaan (NGO).
"Pihak Kerajaan Negeri Pulau Pinang amat menghargai penglibatan NGO menganjurkan acara sukan sebegini di kalangan komuniti setempat.
"Kalau kita (penganjur) boleh bergabung dengan acara 'I Love Penang' yang dianjurkan di bahagian Pulau dan Seberang Perai baru-baru ini, kita mungkin boleh membawa acara 'I Love Penang' ke Bukit Mertajam kela…