Skip to main content

Posts

Showing posts from June 20, 2013

Pulihara Sungai Derhaka komitmen GMC Gamuda

iNiSiATiF memulihara Sungai Derhaka di sini menjadi satu lagi rekod rancangan pembangunan kehijauan kendalian pemaju GMC Gamuda.

Pengurus projeknya, Bryian Lee Fong Hock berkata, pemajuan landasan kereta api berkembar dari Kuala Lumpur ke Padang Besar merentasi 90 batang sungai yang wajar terus dipulihara.

"Menyedari hakikat itu, GMC Gamuda akan membina kolam perangkap sampah, selain, menggunaan bola lumpur di kawasan-kawasan pemajuan.

"Kawasan yang dimajukan tidak boleh sampai memusnahkan sungai-sungai tersebut. Sungai Derhaka ini adalah CSR (tanggungjawab sosial korporat) ke arah kehijauan alam di negeri ini," ujar beliau sempena meraikan Hari Alam Sekitar Sedunia 2013 di perkarangan Depot Keretapi Tanah Melayu (KTM), Bukit Tengah, di sini baru-baru ini.

Bermoto "Fikir hijau sebagai pemuliharaan, bukan pencemaran", pertandingan menyediakan bola selut turut dianjurkan membabitkan lebih 50 komuniti setempat.

Setiausaha bagi Majlis Perbandaran Seberang Perai (…

Waris mangsa ribut terima RM13,000

Sumbangan ehsan berjumlah RM13,000 diserahkan kepada waris atas kematian Wong Tze Chow dalam insiden ribut di Empangan Air Itam, George Town baru-baru ini.

Ketua Menteri, Y.A.B Tuan Lim Guan Eng menyerahkan sumbangan ehsan RM3,000, manakala, RM10,000 lagi diserah oleh Pengurus Besar Perbadanan Bekala Air Pulau Pinang (PBAPP), Ir. Jaseni Maidinsa.

Bercakap pada satu sidang media, Guan Eng berkata, beliau sangat terkejut atas kejadian itu.

"Kami (Kerajaan Negeri) cukup terkejut dengan apa yang telah berlaku," ujar beliau sambil merakamkan ucapan takziah kepada keluarga mendiang dan beberapa kes kehilangan jiwa lain di negeri negeri itu.

Difahamkan, satu kehilangan jiwa lain turut berlaku dalam kejadian runtuhan rod penebat kilat dari bumbung bangunan Menara Umno Pulau Pinang dekat Jalan Machalister di sini.

Sumbangan diterima oleh isteri Tze Chong, Phang Bee Fung, 30.

Ayah mendiang, Wong Ah Kooi, 63, Mah Yok  Mei, 65 (ibu) dan adik, Wong Yee Ling (30) turut hadir pada majlis …

Aniaya anjing bukan angkara MPSP :Maimunah

MAJLiS Perbandaran Seberang Perai (MPSP) sendiri membawa dua anak anjing yang dilaporkan menerima penderaan baru-baru ini ke pusat Persatuan Mencegah Kekejaman Terhadap haiwan (SPCA).

Respons Yang Dipertua MPSP, Maimunah Mohd. Sharif itu sekaligus menolak dakwaan sesetengah pihak kononnya pihak berkuasa tempatan (PBT) mendera kedua-dua anjing berkenaan.

"Pengadu (dikenali sebagai Encik Kee) sendiri mengesahkan terdapat kecederaan pada leher anak anjing tersebut sebelum ditangkap oleh MPSP.

"Sebenarnya pegawai MPSP sendiri proaktif dengan membawa anak anjing tersebut terus ke SPCA Seberang Perai dari Taman Industri Bukit Minyak (lalu) diserah kepada petugas di situ," jelas beliau baru-baru ini di sini.

Setiausaha MPSP, Sr. Rozali Mohamud dan Dr. Romli Awang (Pengarah Perkhidmatan Kesihatan, MPSP) turut hadir pada sidang media tersebut.

Pada 27 Mei lepas, Richard Ong dalam satu kenyataan media dilaporkan mendakwa terdapat dua ekor anak anjing kurus ditangkap dan ditempat…

Turun papan iklan bahaya, tanpa lesen rugikan MPPP

MAJLiS Perbandaran Pulau Pinang (MPPP) akan mula menurunkan papan iklan tanpa lesen, khususnya yang didirikan secara berbahaya.

Ahli Majlisnya, L. Prem Anand (kanan) berkata, langkah itu demi mengelak insiden terbaru mengenai runtuhan konkrit penebat kilat dari atas bumbung bangunan Menara Umno Pulau Pinang dekat Jalan Mechalister di sini berulang.

"Selama dua tahun untuk mereka buat 'pemutihan' (memohon lesen), tetapi, mereka gagal.

"Kita tak mahu insiden (seperti) di Jalan Mechalister berulang," tegas beliau di Komtar di sini baru-baru ini.

Beliau berkata demikian dalam satu sidang media selepas mempengerusikan Jawatankuasa Kecil Papan Iklan, MPPP.

Beliau berkata, 32 permohonan papan iklan sahaja diluluskan.

Menurut beliau, langkah penguatkuasaan terhadap pemilik papan iklan tanpa lesen ini demi keselamatan pelanggan serta mampu menambah lagi sumber pendapatan pihak berkuasa tempatan (PBT).

"Katakanlah sewa satu papan iklan di Padang Brown (dekat Datuk K…