Skip to main content

Posts

Showing posts from February 7, 2013

P.Pinang rayu Pusat realisasi Pusat Dialisis CAT

PENTADBIRAN Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dirayu membantu Kerajaan Pulau Pulang merealisasikan operasi Pusat Dialisis CAT dekat Balik Pulau dengan caj pasca subsidi serendah RM30 sekali rawatan.

Ketua Meteri, YAB Tuan Lim Guan Eng berkata, Kerajaan Pusat dicadang menanggung subsidi RM50, manakala baki RM30 lagi disubsidi oleh Kerajaan Negeri.

Menurut beliau, kos perkhidmatan bagi satu sesi rawatan di pusat dialisis negeri pada kadar mesra rakyat, iaitu RM110, berbanding kadar pasaran, iaitu antara RM150 hingga RM200 bagi satu sesi rawatan.

"Dicadangkan RM50 dibiayai oleh Kerajaan Pusat, RM30 disubsidi oleh Kerajaan Negeri dan cuna RM30 sahaja (ditanggung oleh pesakit buah pinggang.

"Inisiatif kebajikan itu adalah berkonsepkan "Public & Private Partnership Framework" dan kos lebih kurang 50 peratus dibiayai melalui peruntukan Kerajaan Negeri," ujar beliau sempena majlis penerimaan peralatan Pusat Dialisis CAT di Kompleks Pasar Awam MPPP dekat …

Pembangkang P.Pinang gagal bukti dana kempen Hari Tanpa Bag Plastik Percuma diseleweng

SEKUMPULAN pemuda, dalam satu pertemuan dengan Exco Phee Boon Poh petang tadi, gagal mengemukakan bukti mengenai Kerajaan Negeri Pulau Pinang dituduh menyeleweng sejumlah dana dari kutipan kempen 'Hari Tanpa bag Plastik Percuma'.

Jurucakap kumpulan itu, "Yaacob Bebas" berdalih, pihaknya menuduh Kerajaan Negeri menyeleweng dana tersebut selepas Boon Poh mendedahkan data berwajib yang disahkan oleh Audit Kerajaan Negeri.

"Saya bukan kata Kerajaan Negeri Pulau Pinang tipu duit rakyat (kutipan kempen Hari Tanpa bag palstik), kita nak kata ada 'kemungkinan'," dalih Yaacob di Komtar, George Town

Ketua Pemuda Pertubuhan Pribumi Perkasa (Perkasa) Pulau Pinang, Razuan Mohd. Azudin dan seorang temannya turut hadir mewakili kumpulan tersebut.

Lebih 10 wartawan turut hadir sebagai saksi perbincangan dua hala yang dipengerusikan oleh Boon Poh, Exco Kesihatan, Kebajikan, Masyarakat Penyayang dan Alam Sekitar.

Boon Poh menjelaskan, kutipan bayaran kempen "Ha…

Kerja Bodoh: Guan Eng nasihat Muhyiddin.

TiMBALAN Perdana Menteri, Y.A.B Tan Sri Muhyiddin Yaasin dinasihat supaya tidak menyifatkan Ketua Menteri Pulau Pinang, Y.A.B Tuan Lim Guan Eng melakukan "kerja bodoh".

Guan Eng disifatkan demikian gara-gara mencadang rakyat memakai baju warna tertentu semasa menghadiri Majlis Rumah Rumah Terbuka Tahun Baru Cina kendalian Barisan Nasional pada 11 Februari nanti.

"Saya tidak pernah mendengar perkataan 'bodoh' dilempar (oleh) Muhyiddin ketika membuat lawatan ke negeri-negeri Pakatan Rakyat lain seperti Kelantan, Kedah dan Selangor. Tetapi berlaku di Pulau Pinang.

"Kalau Barisan Nasional nak menang (dalam Pilihan Raya Umum Ke-13), biarlah kemenangan itu ditentu oleh rakyat. Biar rakyat memilih sesebuah kerajaan berdasarkan prinsip yang lebih mulia serta memberi manfaat kepada rakyat," nasihat Guan Eng kepada Muhyiddin baru-baru ini di Komtar, di sini.

Exco Kerajaan Tempatan dan Pengurusan Lalulintas, Chow Kon Yeow turut hadir pada sidang media itu.

Dalam…

UG II: Mustafa Ali, Hadi cuba khianat perjanjian PR lagi?

MUSTAFA Ali telah melakukan yang terbaik untuk menjernihkan polimik adik didikkannya, Tuan Guru Abdul Hadi Awang yang disebut-sebut sebagai calon perdana menteri dalam muktamar PAS November lepas.

Sejak itu, Pakatan Rakyat tidak mengadakan lagi mesyuarat membabitkan pemimpin utama PKR, DAP dan PAS.

Pemimpin DAP di semua pentas politik mengumumkan kesediaan untuk menamakan Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai Perdana Menteri, tetapi, iltizam politik itu tidak dilakukan oleh PAS.

Di Perak sekarang, DAP atas semangat Pakatan Rakyat masih bersedia menamakan Datuk Seri Ir. Muhammad Nizar Jamaluddin sebagai Menteri Besar jika Pakatan Rakyat mengambil alih semula Kerajaan Negeri Perak di PRU13 nanti.

Tetapi, PAS tidak berupaya membuktikan bahawa parti Islam itu lebih mempunyai semangat setiakawan dalam Pakatan Rakyat berbanding PKR dan DAP.

Selagi PAS tidak bersedia menerima konsesus Anwar sebagai Perdana Menteri, mesyuarat Mesyuarat Tertinggi Pakatan Rakyat itu dingin sehingga sekarang.

Malah, …

Mengapa Mustafa Ali 'tak sentuh' Nasharuddin?

SELAMA saya mendedahkan konspirasi Kerajaan Perpaduan (UG) lebih empat tahun yang lepas, macam-macam cemuhan saya terima.

Sekarang, Datuk Dr Hasan Mohd. Ali telahpun menunjukkan wajah sebenarnya. Nasharuddin sedang menyusul.

Pertemuan dalam gelap beberapa pemimpin tertinggi PAS untuk bergabung dengan Umno dahulu jelas bertentangan dengan keputusan musyawarah Muktamar.

Saya lawan UG dahulu sebab UG bertentangan dengan keputusan Muktamar. Lawan pemimpin UG bukan bermakna lawan dasar parti.

Sebab itu, saya hairan, mengapa Mustafa Ali sekadar mengulas desakan Nasharuddin supaya PAS sendirian pada musim PRU13 sekarang?

Lebih baik Nasharuddin dirujuk ke Lembaga Tatatertib PAS kerana maqasid asy-syariah hisbah adalah membersihkan seseorang yang dilihat bersalah.

Hikmah hisbah Nasharuddin antaranya, sesiapa lagi dalang UG yang terlibat mungkin akan diketahui kelak.

Sebagai Setiausaha Agung PAS Pusat, takkan Mustafa tak mahu menyelamatkan PAS dari anasir UG dan Nasharuddin sekarang?

Anak perempuan Mahathir LGBT, penkid, lesbian & kaki arak?

Blogger King Jason mendedahkan, anak perempuan bongsu Tun Dr Mahathir Mohamad didakwa pengamal LGBT.

Anak perempuan bekas Presiden Umno itu rupa-rupanya didakwa penkid, lesbian serta pengamal minuman arak. Ahli Umno terkejut?

Anak Dr Mahathir seorang lagi, Mirzan tauke syarikat arak San Miguel yang berpengkalan di Filipina.


Semoga doa bekas Presiden PAS, arwah Datuk Fadhil Mohd. Noor agar Dr Mahathir dipanjangkan umur serta dapat menyaksikan kebobrokan pentadbirannya terhadap rakyat makbul. Amin.