Skip to main content

Posts

Showing posts from August 10, 2012

Hari Ulang Tahun ke-38 saksi MPSP dalam peta dunia

HARi ulang tahun ke-38 penubuhan Majlis Perbandaran Seberang Perai (MPSP) baru-baru ini mencipta sejarah tersendiri apabila menjadi satu-satunya pihak berkuasa tempatan (PBT) dalam negara ini yang dimuatkan dalam peta dunia.
Yang Dipertuanya, Maimunah Mohd. Shariff berkata, pengiktirafan peringkat global itu sekaligus menjemput wakil Majlis untuk menghadiri satu persidangan berprestij di Bacelona dalam tahun ini.

"Kita sangat gembira kerana MPSP dimuatkan dalam peta dunia. Kita dijemput ke Bacelona untuk menyertai pembentukan jawatankuasa baru (mengenai PBT) di peringkat dunia.

"Sesungguhnya kos menghantar wakil kita (MPSP) ke Bacelona bukanlah begitu murah. Maka, kita akan cuba mencari tajaan selain mendapatkan bantuan kewangan daripada Kerajaan Negeri (Pulau Pinang) jika boleh," ujar beliau semasa menyampaikan ucapan alu-aluan di Dewan MPSP, Bandar Perda, Bukit Mertajam.

Sebangsa, Senegara, Sejiwa: Cerminan Aspirasi Rakyat Malaysia.

Anuar Omar
Mantan Ketua Waratawan Sinar Harian Utara

Sejak sekian lama, Rakyat Malaysia tidak pernah mengkritik apa-apa slogan ciptaan kerajaan berhubung apa jua tema bagi apa sahaja acara. Malah, Rakyat Malaysia mengiyakan sahaja apa jua slogan di buat.
Tetapi, pada tahun ini menjelang Hari Kebangsaan ke 55, Rakyat tiba-tiba bangun mengkritik slogan ciptaan pemerintah iaitu ' 1 Malaysia: Janji Ditepati'. Rakyat merasakan bahawa slogan tersebut lari dari maksud sebenar menyambut Hari Kemerdekaan.
Hal ini menjadi tamparan hebat kepada pemerintah, lebih-lebih lagi menjelang Pilihanraya Umum Ke 13 yang akan berakhir 'iddahnya' kurang tujuh bulan lagi. Kebangkitan rakyat pada hari ini tidak dapat dibendung lagi.

Usul Tidak Percaya: Cepatkan Muhyiddin sebagai PM

Anuar Omar
Mantan Ketua Waratawan Sinar Harian Utara
Umno/BN hari ini berada dalam keadaan nazak yang kronik. Perpecahan yang berlaku dalam parti komponen juga amat besar sehingga ramai ahli-ahli komponen Barisan Nasional bertindak keluar parti.

Hal ni bertambah kronik apabila BN mendapat seorang pengerusi yang 'takut bini' dan flip-flop menjadikan keadaan bertambah haru-biru. Pegerusi yang ada pada masa ini juga dikatakan tidak tahu mengawal keadaan.

Ada juga yang melabel Pengerusi BN sebagai pembawa 'malang'yang besar kepada BN dengan pelbagai skandal dan sering dibayangi 'suami' beliau dalam setiap keputusan yang diambil.