Skip to main content

Posts

Showing posts from March 5, 2015

50,718 'dalam senarai menunggu' – Exco Perumahan

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB
DATO KERAMAT - Jawatankuasa Pembersihan dan Peningkatan Mutu Pemilihan Perumahan (SPEC) sehingga bulan Jun tahun lepas merekodkan 50,718 pemohon 'dalam senarai menunggu' untuk membeli kediaman di negeri ini, termasuk 770 unit rumah kos rendah (KSR) dan 1,323 rumah mampu milik (MM) yang akan dibina dekat SP Cheliah kelak.

Exco Perancangan Bandar & Desa dan Perumahan, Jagdeep Sing Deo bagaimanapun berkata, Kerajaan Negeri memberi keutamaan yang lebih kepada mereka yang benar-benar layak, sungguhpun bilangan pemohon perumahan pelbagai katagori kian meningkat belakangan ini.
Penjelasan itu sekaligus menolak dakyah pembangkang Pulau Pinang kononnya pendaftaran pemohon-pemohon berwajib dengan Kerajaan Negeri langsung tidak diproses oleh SPEC.
"Pada tahun 2013, seramai 1,788 pemohon dipilih, manakala, 5,503 pemohon lain ditawarkan (rumah) pada September tahun lepas.
“Saya amat gembira dengan sambutan hangat terhadap projek perumahan mampu milik Kera…

P.Pinang lantik BP Healthcare urus mammogram percuma, belanja RM3 juta, umum Guan Eng

Oleh: NORSHAHIDA YUSOFF & ZAINULFAQAR YAACOB Gambar : CHAN LILIAN
GEORGE TOWN - BP Healthcare dilantik sebagai pelaksana pemeriksaan mammogram secara percuma ke atas pengundi wanita berdaftar yang berumur 35 tahun dan ke atas di negeri ini, mulai 28 Februari.
Ketua Menteri, Y.A.B. Tuan Lim Guan Eng, Kerajaan Negeri memperuntukan sebanyak RM3 juta untuk membiayai kos pemeriksaan kanser payudara dalam tempoh tiga tahun ini.
"Program ini dijangka akan berterusan sehingga 2018 dengan jangkaan awal seramai 23,280 peserta," ujar Guan Eng yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Air Putih pada sidang media, selepas Majlis Penyerahan Surat Setuju Perkhidmatan Pemeriksaan Program Mammogram Pulau Pinang 2015 di sini baru-baru ini.
Mewakili Kerajaan Negeri, Exco Pertanian & Industri Asas Tani, Pembangunan Desa dan Kesihatan, Dr. Afif Bahardin menyerahkan Surat Setuju kepada wakil BP Healthcare, Beh Chun Chuan.
Timbalan Ketua Menteri I, Dato’ Mohd. Rashid Hasnon, Prof. P. Ramasamy …

P.Pinang tidak amal caj Pelarasan Deposit air seperti Kedah, tegas Guan Eng

Oleh : NORSHAHIDA YUSOFF & ZAINULFAQAR YAACOB
GEORGE TOWN – Caj Pelarasan Deposit setinggi RM35 untuk tujuan pemotongan atau penyambungan semula belalan air bersih yang dikuatkuasa oleh Syarikat Air Darul Aman (SADA) di Kedah tidak akan diamalkan di negeri ini.
Malah, Ketua Menteri, Y.A.B. Tuan Lim Guan Eng turut menegaskan bahawa Kerajaan Negeri melalui Perbadanan Bekalan Air Pulau Pinang (PBAPP) sama sekali tidak akan bersetuju dengan kenyataan Exco Kerajaan Negeri Kedah, Dato' Badrol Hisham Hashim yang menuntut pelaksanaan caj Pelarasan Deposit di seluruh negara.
“Saya ingin menegaskan di sini, ini (caj Pelarasan Deposit setinggi RM35) tidak diamalkan di Pulau Pinang," tegas Guan Eng yang juga Pengerusi PBAPP kepada wartawan di sini baru-baru ini.
Exco Kerja Raya Utiliti dan Pengangkutan, Lim Hock Seng dan dua Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) bagi Kedah, Tan Kok Yew (Derga) dan Teoh Boon Kok (Kota Darul Aman) turut menyertai sidang media itu.
Menurut Guan Eng, cadangan Bad…