Skip to main content

Posts

Showing posts from December 2, 2015

BN P.Pinang perlu tahu Pusat tidak lulus projek RM805.4 juta ketika kritik kejadian banjir, nasihat Kon Yeow

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB
GEORGE TOWN – Barisan Nasional Pulau Pinang sepatutnya mengetahui bahawa Kerajaan Pusat sehingga kini masih tidak meluluskan sebarang peruntukan berwajib untuk tujuan menangani kejadian banjir di negeri ini
Justeru, Exco Kerajaan Tempatan, Pengurusan Lalulintas dan Tebatan Banjir, Chow Kon Yeow menasihatkan pembangkang supaya tidak hanya mengkritik kemampuan Kerajaan Negeri berhubung kejadian banjir terbaru seperti di Kawasan Dewan Undangan Negeri (KADUN) Bayan Lepas pada 29 November lalu.
Tegasnya, Kerajaan Negeri dalam Bajet 2015 memperuntukan sebanyak RM13.9 juta serta tambahan RM10 juta lagi pada tahun hadapan untuk tujuan tebatan banjir dan penarafan sistem perparitan.
"Kita hanya mampu melaksanakan projek-projek bersekala kecil (dengan kos) RM3 juta hingga RM5 juta sahaja.
"Jangan hanya mengkritik, tetapi, tidak ingin melihat kelulusan diberikan (oleh Kerajaan Pusat) kepada Kerajaan Negeri untuk melaksanakan projek berskala besar," tegas K…

Kerja tambak laut 4,100 ekar dilaksanakan esok jika Pusat lulus, Kon Yeow sindir BN

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB

GEORGE TOWN - Kerja-kerja tambakan laut seluas 4,100 ekar akan dilaksanakan di Pulau Pinang esok jika Kerajaan Pusat meluluskan permohonan projek tebus guna tanah ini pada hari ini, sindir Chow Kon Yeow.
Katanya, menyanggah tuduhan pembangkang kononnya Kerajaan Negeri hari ini lebih banyak meluluskan projek tebus guna tanah berbanding era Barisan Nasional menguasai Pulau Pinang.
Projek tebus guna tanah yang diluluskan oleh Kerajaan Negeri hari ini seluas 60 ekar sahaja, berbanding 3,241 ekar yang diluluskan oleh pemimpin Barisan Nasional sebelum tahun 2008.
Berdasarkan undang-undang, difahamkan, Kerajaan Negeri mesti mendapatkan kelulusan Kerajaan Pusat melalui Majlis Perancangan Fizikal Negara (MPFN) jika projek tambak laut melebihi 100 hektar atau melibatkan 10,000 orang di negeri ini.
"Saya akan minta kontraktor memulakan kerja (tambakan laut) esok kalau mengikut Barisan Nasional, kita (Kerajaan Negeri) sudah meluluskan 4,000 ekar.
"Yang saya sebut…