Skip to main content

Posts

Showing posts from December 1, 2015

Risiko banjir boleh dikurangkan, Jagdeep Singh Deo gesa Pusat segera lulus RM450 juta

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB
SUNGAI PINANG - Di sebalik kejadian banjir yang melanda beberapa kawasan di Pulau Pinang baru-baru ini, Jagdeep Sing Deo berharap Kerajaan Pusat jangan memungkiri janji mereka untuk meluluskan peruntukan bagi kerja-kerja pelebaran serta mendalamkan beberapa batang sungai di negeri ini.

Menurut Exco Perancangan Bandar & Desa dan Perumahan itu, peruntukan sebanyak RM450 juta yang dinyatakan dalam Rancangan Malaysia Ke-11 (RMK-11) sepatutnya diluluskan sekarang, memandangkan  memandangkan Kerajaan Negeri hari ini berjaya mengosongkan kawasan tebing di sepanjang muara sungai tersebut untuk tujuan projek pembangunan berwajib.

Kesemua tujuh projek yang dinyatakan dalam RMK-11 untuk mengurangkan risiko banjir di negeri ini menelan belanja RM805.4 juta.
“Negeri Pulau Pinang terpaksa merana kerana ada banjir dan kita tahu ada rancangan-rancangan tebatan banjir, jadi saya minta Kerajaan Persekutuan segerakan kelulusan terutama kes di Sungai Pinang.
“Ini, dia (Keraja…

Tolak usul tangguh tebus guna tanah demi elak Kerajaan P.Pinang bankrap, tegas Guan Eng lagi

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB
GEORGE TOWN - Jika usul pembangkang untuk menangguhkan projek tebus guna tanah yang diluluskan oleh pemimpin Barisan Nasional semasa menguasai Pulau Pinang dahulu disokong oleh majoriti Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) pada 20 November lalu, Kerajaan Negeri Pakatan Harapan hari ini akan berdepan risiko bankrap kerana terpaksa membayar pampasan besar kepada pemaju berwajib.
Justeru, Ketua Menteri, Y.A.B Tuan Lim Guan Eng mempertikai seorang ADUN DAP serta lima ADUN PKR yang bertindak tidak menolak usul itu, sebagaimana dilakukan oleh 23 ADUN Pakatan Harapan lain.
"Adakah Lim Guan Eng mahu dikenang sebagai orang yang membiarkan Kerajaan Negeri Pulau Pinang menjadi bankrap berikutan terpaksa membayar pampasan besar kerana menghentikan projek-projek tebus guna tanah yang diluluskan oleh Kerajaan Barisan Nasional dahulu, yang hanya menguntungkan kroni-kroni BN.
"Saya tidak percaya bahawa saya dipilih oleh rakyat untuk membiarkan Pulau Pinang menjadi bank…