Skip to main content

Posts

Showing posts from March 6, 2014

Fitnah II Kajang: 13 NGO, Anwar goncang Pmtg.Pauh 9 Mac

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB

SEBERANG JAYA - Datuk Seri Anwar Ibrahim, Haji Mohamad Sabu dan Datuk Saifudfin Nasution Ismail serta Chow Kon Yeow akan berkongsi pentas dengan 13 NGO dalam ceramah tanpa permit Permatang Pauh Ke Kajang pada Ahad, 9 Mac 2014 jam 9.00 malam di Pasar Awam Seberang Jaya.
"Walaupun Anwar Ibrahim kata bicara kes Fitnah Liwat II esok cerah, pentas Ahad ini penting untuk rakyat.
"Apapun perancangan jahat ke atas Anwar serta Pakatan Rakyat, kita jangka kehadiran pada malam tersebut luar biasa untuk goncang kezaliman Umno-Perkasa," ujar koordinator program, Amir Md. Ghazali, selepas mesyuarat penyelarasan program di sini, malam tadi.
Menurut Amir Ghazali, pihaknya ada memohon permit, tetapi, gagal mendapat kelulusan daripada polis.
Bagaimanapun, katanya lagi, polis diharap dapat memelihara keselamatan ceramah politik berkenaan, supaya insiden Teresa Kok disalam 'telur busuk' semalam tidak berulang.
Berikut adalah senarai penceramah lain yang aka…

207 masjid langsung Solat Istisqa serentak

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB
SEBERANG JAYA - Kesemua 207 masjid di Pulau Pinang baru-baru ini mengadakan Solat Sunat Istisqa memohon hujan daripada Allah, sejurus selesai Solat Fardhu Jumaat memandangkan musim kemarau berpanjangan hingga mengakibatkan beberapa kebakaran kecil di negeri berkenaan belakangan ini.
Exco Hal Ehwal Agama Islam, Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Datuk Abdul Malik Kassim mengumumkan penganjuran majlis munajat itu, dengan kerjasama Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri.
"Kami minta orang ramai dapat tunggu sebentar selepas solat Jumaat untuk sertai solat Istisqa," kata Abdul Malik yang juga Ahli Majlis bagi Majlis Agama Islam Negeri Pulau Pinang (MAINPP) pada sidang akhbar dekat Komtar, sehari sebelum berlangsungnya ikhtiar tersebut.
Liputan akhbar Buletin Mutiara di Masjid Sembilang menyaksikan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Seberang Jaya, Dr. Afif Bahardin menyertai ibadah tersebut di sini.
Yang Di-Pertuan Negeri Pulau Pinang, Tuan Yang Ter…

BN keji manipulasi tweet saya, kata @afifbahardin

KENYATAAN MEDIA : MENJAWAB DAKWAAN UMNO YANG MENUDUH SAYA MENGHINA POLISSaya mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan takziah kepada keluarga Allahyarham Korporal Raja Aizam bin Raja Mohd yang telah terkorban ketika menjalankan tugas demi menjaga keselamatan rakyat. Saya sekeluarga memanjatkan doa kepada Allah SWT semoga Allahyarham ditempatkan bersama mereka yang soleh dan semoga Allahyarham mendapat ganjaran syahid. Keberanian Allahyarham dan mereka yang lain yang sanggup mengorbankan diri demi keselamatan rakyat wajib menjadi contoh kepada para para petugas keselamatan di seluruh negara.Saya difahamkan bahawa tweet saya semalam  telah disalah erti sebagai tidak menghormati pengorbanan pihak polis dan juga keluarga Allahyarham Korporal Raja Aizam. Saya merasa sedih kerana tweet tersebut telah dipintal secara jahat oleh pihak UMNO-Barisan Nasional untuk memperlihatkan saya sebagai musuh kepada pihak Polis dan sekaligus sebagai seorang yang tidak menghormati sensitiviti keluarga man…

Pertimbang rata semua tebing pasir Masjid Terapung Tg. Bungah

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOBTANJUNG BUNGAH - Ahli Majlis bagi Majlis Perbandaran Pulau Pinang (MPPP), Hariszuan Jaharudin pagi tadi berkata, takungan air kotor di bawah Masjid Terapung Tanjong Bungah mula dibersihkan secara semula jadi dek air laut pasang yang merentasi beting pasir pertama, walaupun kerja-kerja mengeruk beting pasir kedua masih dijalankan di sini.Menurut beliau, pihaknya masih menunggu laporan penuh daripada Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS), termasuk mempertimbang syor Ketua Menteri, Y.A.B Tuan Lim Guan Eng untuk meratakan semua beting pasir yang diklasifikasikan tidak membahayakan penduduk sekitar serta habitat laut, di sini."Kita masih menunggu laporan penuh daripada JPS walaupun IWK (Indah Water Konsortium Bhd.) menjelaskan air kumbahan yang dilepaskan di sini (ke pesisiran pantai) telahpun dirawat," ujar Hariszuan kepada wartawan, selepas melawat keadaan beting pasir pertama yang siap diratakan sebelum ini.Ahli Majlis MPPP, Chun Kit Lee dan Roslan Abu Ba…

Utusan gugurkan berita provokatif kononnya Teresa Kok ditampar selepas ceramah semalam

Pemuda Umno dok berdalih lagi, tangani provokasi agama.Tetapi, politik perkauman melampau di negara ini, khususnya di Pulau Pinang acara punca lahirnya kumpulan ekstremis belakangan ini.Baling bahan letupan buatan sendiri di Gereja Jalan Farquhar serta Balai Polis didalangi puak pelampau ini.Baling daging babi dalam masjid adalah satu lagi perbuatan ekstrem puak ini, walaupun Putrajaya digesa hentikan projek huru-hara negara.Saya tidak kata, semua projek huru-hara negara ini Umno serta Perkasa yang buat.Tetapi, saya percaya kelahiran kumpulan ekstrem di sebalik semua insiden di atas kemungkinan berpunca oleh pengaruh politik perkauman melampau Umno dan Perkasa.Semalam pun, berlaku insiden Terasa Kok disalam 'telur busuk'.Utusan secara provokasi menaikkan berita Terasa Kok ditampar selepas ceramah.Tetapi, Mad Dhuha, kawan saya di Facebook berkata, akhbar provokatif itu telah menurun berita fitnah tersebut.Lihat printscreen di bawah.

Teresa disalam 'telur busuk'!

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOBPERMATANG PAUH - Ahli Parlimen Seputih, Teresa Kok disalam dengan 'telur busuk' oleh seorang lelaki misteri, dipercayai penyokong Perkasa sejurus selesai ceramah di Padang Taman Cermai di sini, malam tadi.Belum sempat melarikan diri, hadirin rata-rata Melayu mengepung serta memberkas lelaki misteri itu demi mencegah provokasi lanjut di sini.Pasukan Skuad Keadilan Malaysia (SKUAD) serta sukarelawan penganjur Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) lantas segera membawa keluar Teresa dari lokasi kejadian.Bekas Menteri Besar Perak, Datuk Seri Ir. Muhammad Nizar Jamaluddin dalam ceramahnya kemudian berkata, tindakan melampau itu bertentangan dengan adat Melayu serta maksud al-Quran."Pernah Islam ajar bagi 'telur temelang' kepada bukan Islam kalau kita nak bukan Islam hormat mereka, kononnya untuk pertahan maruah Melayu," tanya Muhammad Nizar dalam nada yang tegas.Beliau berkata, tindakan itu bertentangan dengan ayat 8 dari Surah Al-Maidah.Nas…