Skip to main content

Posts

Showing posts from October 9, 2015

Guan Eng puji profesionalisme tiga penguatkuasa MBPP depani provokasi

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB
GEORGE TOWN – Profesionalisme tiga penguatkuasa wanita dalam melakukan kerja-kerja kapit tayar bermotor sungguhpun berdepan dengan penghinaan daripada dua lelaki, sebagaimana diviralkan dalam satu klip video berdurasi 2 minit baru-baru ini, wajar menjadi contoh bagi semua kakitangan Majlis Bandaraya Pulau Pinang (MBPP) lain.
Ketua Menteri, Y.A.B. Tuan Lim Guan Eng berkata demikianm, sebelum menyampaikan insentif berjumlah RM200 seorang kepada Zarina Othman serta dua rakannya Siti Asa Abu Bakar dan Sabrina Mohd. Sabri
“(Mereka) telah menjalankan tugas dengan sungguh profesional dan tidak ambil peduli tentang provokasi-provokasi yang dihadapi semasa mereka menjalankan tugas.
“Saya ingin mengucapkan tahniah dan syabas kerana mereka telah menjaga maruah MBPP...kita (Kerajaan Negeri) harap sikap profesional ini yang akan jadi contoh,” jelas Guan Eng di sini, pagi tadi.
Bercakap pada sidang media sama, Datuk Bandar MBPP, Dato' Patahiyah Ismail berkata, pihakn…

Waktu operasi baru bina 'special span', tutup jalan mulai 12 Okt.

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB
GEORGE TOWN - Tempoh masa untuk kerja-kerja pembinaan rentang tuju istimewa (special span) bagi projek menaiktaraf Lebuhraya Bayan Lepas (BLE) dari Batu Maung ke Queensbay, Sungai Nibong akan ditambah menjadi 102 jam seminggu, mulai Isnin ini.
Ketua Menteri, Y.A.B. Tuan Lim Guan Eng berharap, projek Kerajaan Pusat itu dapat disiapkan sepenuhnya mengikut jadual pada bulan Jun tahun depan, tanpa kesesakan trafik yang teruk serta sebarang kemalangan jiwa.
“(Kerja-kerja pemajuan) akan dilaksanakan setiap hari, tetapi mengikut masa yang ditetapkan.
“Waktu puncak (sebelum jam 9.00) pagi tiada masalah (trafik) kerana jalan-jalan ini masih dibuka, tetapi, pada waktu lain, kita (Kerajaan Negeri) berharap semua pengguna boleh ambil perhatian.
“(Pemaju) mesti fleksibal dan ada budi bicara supaya tidak lagi berlaku kesesakan (trafik), kalau tidak mesti terima arahan (penangguhan kerja-kerja) daripada saya lagi,” tegas Guan Eng di sini, pagi tadi.
Exco Kerajaan Tempatan, …

PP batal perintah hapus anjing liar, vaksinasi anti-Rabies diteruskan, umum Guan Eng

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB
GEORGE TOWN - Perintah Kawasan Jangkitan Penyakit Anjing Gila (Pulau Pinang) 2015 yang dikuatkuasakan sejak 15 September lalu dimansuhkan mulai hari ini, dengan arahan menghapus anjing liar atau anjing tidak bertuan dihentikan serta-merta.
Ketua Menteri, Y.A.B. Tuan Lim Guan Eng bagaimanapun berkata, perintah vaksinasi anti-Rabies ke atas semua anjing bertuan kekal dikuatkuasakan seperti biasa.

“Penghapusan anjing liar sebelum ini kerana ada perintah, dan setelah berbincang dengan Pengarah Perkhidmatan DVS Pulau Pinang (DVSPP), Dr. Siti Salmiyah (Tahir), pada hari ini, saya mansuhkan perintah ini.
“Tetapi, perintah untuk pencegahan penyakit anjing gila masih diteruskan dan semua anjing-anjing bertuan mesti mendapatkan vaksin,” katanya pada sidang media di sini, pagi tadi.
Justeru, beliau menasihatkan beberapa pertubuhan bukan kerajaan (NGO) supaya memahami sebab utama langkah Kerajaan Negeri menghapuskan anjing liar tidak bertuan, sebelum ini.
“Macam mana kita…

1MDB: Tahan Matthias Chang bawah SOSMA mengejutkan Guan Eng

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB
GEORGE TOWN - Ketua Menteri, Y.A.B. Tuan Lim Guan Eng melahirkan rasa terkejut dengan penangkapan Matthias Chang, peguam kepada bekas naib ketua pemuda Umno Batu Kawan, Datuk Seri Khairuddin Hassan di bawah Akta Kesalahan Keselamatan Langkah-Langkah Khas (Sosma) 2012 pada Khamis lalu.
“Kami terkejut dengan penangkapan peguam Matthias Chang di bawah SOSMA hanya kerana beliau bertugas sebagai peguam untuk Khairuddin yang membongkarkan skandal 1MDB (1Malaysian Development Berhad).
“Ini bukan sahaja tindakan yang menghina kedaulatan undang-undang, tetapi mempersoalkan niat serta tujuan Kerajaan Persekutuan menggunakan ancaman sedemikian (SOSMA) ke atas semua yang cuba membawa isu 1MDB,” respons Guan Eng yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Air Putih kepada wartawan di sini.
Tambah Guan Eng, Tun Dr. Mahathir Mohamad sendiri melahirkan rasa bimbang Malaysia menjadi “negara polis” dan kebimbangan bekas Perdana Menteri itu seakan berasas susulan penangkapan Mat…