Skip to main content

Posts

Showing posts from April 16, 2016

Kicauan KPN punca Guan Eng, Rahman Dahlan tiada 'jodoh' debat 19 April?

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB 
SEBERANG JAYA - Mungkin Ketua Menteri Pulau Pinang Sdr. Lim Guan Eng tiada 'jodoh' untuk berdebat dengan  Menteri Kesejahteraan Bandar, Perumahan & Kerajaan Tempatan Datuk Abdul Rahman Dahlan pads 19 April ini secara langsung di TV3.
Itu, berdasarkan kicauan Ketua Polis Negara Tan Sri Khali Abu Bakar di laman sosial Twitter pagi tadi.
Terdahulu, Guan Eng yang juga Ahli Parlimen Bagan mensyorkan Abdul Rahman mengesahkan kehadiran lebih awal supaya 'jodoh' berdebat itu tidak dibatalykan pada saat akhir.
Terdahulu, Abdul Rahman yang juga Pengarah Strategik Umno Nasional mencabar Guan Eng untuk berdebat secara terbuka mengenai penjualan 1.1 ekar tanah dekat Taman Manggis di Jalan Zainal Abidin kepada pihak swasta Kuala Lumpur International Dental Centre (KLIDC).
Beliau menuduh penjualan tanah itu ada kaitan dengan kontroversi Guan Eng membeli rumah Phang Li Koon semurah RM2.8 juta di Jalan Pinhorn.
Malah, Abdul Rahman turut mengaku bahawa beli…

Exco terkejut tapi akan nilai hasrat PR1MA bina flat 27 tingkat, seunit cecah harga RM510,000 di P.Pinang

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB  
DATUK KERAMAT - Exco Perancangan Bandar & Desa dan Perumahan melahirkan rasa terkejut dengan permohonan Perbadanan PR1MA Malaysia untuk membina 25 blok 27 tingkat serta empat blok bangunan 23 tingkat di Balik Pulau, melebihi siling harga baharu RM300,000 yang ditetapkan oleh Kerajaan Negeri.
Jagdeep Singh Deo bagaimanapun berkata,  pihaknya akan menilai semula permohonan Agensi Persekutuan kerana membabitkan pemajuan 29 blok rumah mampu milik dengan mencecah RM510,000. 
"Kami (Kerajaan Negeri) adalah baik-baik saja dengan rumah-rumah yang berharga antara RM190, 000 dan RM290, 000. Walau bagaimanapun, unit 3,168 melebihi harga siling RM300, 000 adalah tidak boleh diterima. 
" Lebih-lebih lagi bangunan 29-tingkat ketinggian bangunan di Balik Pulau adalah tidak masuk akal," katanya kepada pemberita hari ini.
Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Datuk Keramat itu berkata demikian ketika ditemui di Wadda Gurdwara Sahib dekat Jalan Gurdwara di sini…

Segera mohon HAPPY!, kata MP Bayan Baru selepas saksi wajah baru Flat MBPP

BATU UBAN - Persatuan penduduk rumah pangsa kos rendah dan sederhana rendah yang dimajukan oleh Perbadanan Pembangunan Pulau Pinang digesa segera memohon peruntukan HAPPY! atau Program Bantuan Perumahan Pulau Pinang di bawah Kerajaan Negeri hari ini.
Ahli Parlimen Bagan Baru, Sim Tze Tzin berkata demikian semasa melawat Flat MBPP berhampiran Terminal Bas Sungai Nibong, yang siap dinaik taraf di sini baru-baru ini. 
Hadir sama, Ahli Majlis bagi Majlis Bandaraya Pulau Pinang  (MBPP), A. Kumaresan, Gan Ay Ling dan Ahmad Azrizal Tahir serta bekas Ahli Majlis, S. Sukumar yang berusaha menaiktaraf flat itu, tahun lalu.
Tze Tzin turut memuji inisiatif MPSP mengecat serta "meremajakan semula" rumah pangsa yang berusia 30 tahun itu.
Manakala Kumaresan pula memberitahu bahawa projek penarafan itu menelan belanja RM148,000.
“Antara naiktaraf yang dijalankan ialah mengecat semula bangunan, naiktaraf parkir motosikal, naiktaraf sistem perpaipan, menggantikan tong sampah serta mengecat da…

Karnival permotoran mampu gamit ramai pelancong ke Pulau Pinang, kata Rashid Hasnon

BUKIT TAMBUN -  Lebih 40 gerai pameran dibuka semasa berlangsungnya Karnival Usahawan Permotoran Peringkat Negeri Pulau Pinang di perkarangan parkir Stadium Batu Kawan di sini baru-baru ini. 
Timbalan Ketua Menteri I, Dato' Mohd. Rashid Hasnon berkata karnival seumpama itu diharap menggamit lebih ramai pelancong ke Pulau Pinang, selain mengembangkan potensi prospek perniagaan berkaitan permotoran berkuasa tinggi di negeri ini.
“Di tahun 2016 juga, kita mampu lihat pelbagai revolusi yang terjadi kepada teknologi permotoran di negara ini, misalnya kita dapat lihat kecanggihan, aksesori, kreativiti dan sebagainya yang mampu ditonjolkan pada karnival ini.
"Ianya mampu menjana pendapatan jika terlibat dengan lebih serius," ujar Mohd. Rashid yang juga Exco Pembangunan Industri, Perdagangan Antarabangsa, Pembangunan Usahawan, Koperasi dan Perhubungan Masyarakat semasa menyempurnakan majlis perasmian penutup karnival tersebut. 
Hadir sama, Timbalan Yang di-Pertua Dewan Undangan …

Hutang tertunggak Pulau Pinang kepada Pusat paling rendah, tinggal RM1.5 juta sahaja

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB 
GEORGE TOWN - Jumlah hutang tertunggak Kerajaan Pulau Pinang kepada Kerajaan Persekutuan tinggal RM1.5 juta sahaja, direkodkan paling rendah berbanding negeri-negeri lain. 
Malah Ketua Menteri, Y.A.B. Tuan Lim Guan Eng berkata hutang terkumpul Pulau Pinang kepada Kerajaan Persekutuan pula kini tinggal RM69.36 juta sahaja,  turun mendadak berbanding RM625.44 juta semasa Kerajaan Negeri berpindah tangan daripada pemimpin Umno BN pada tahun 2008.
“Kita boleh lihat daripada jumlah hutang kesemua 13 buah negeri kepada Kerajaan Persekutuan sebanyak RM16.8 bilion, Pulau Pinang mencatatkan hutang paling kurang (RM69.36 juta) diikuti dengan Johor sebanyak RM249 juta, tapi jumlah ini adalah jauh berbeza berbanding Pulau Pinang. 
“Kita hanya hutang 0.41 peratus sahaja daripada keseluruhan hutang semua Kerajaan Negeri kepada Kerajaan Persekutuan.
“Kejayaan ini adalah kerana Kerajaan Negeri tak makan wang. Bukan saja dari aspek mempunyai lebihan dan keuntungan setiap tahu…