Skip to main content

Posts

Showing posts from April 18, 2014

Malaysia rasa kehilangan Karpal, kata Subramaniam

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB

KEBUN BUNGAH
- Menteri Kesihatan Malaysia, Datuk Seri Dr. S. Subramaniam antara pemimpin Barisan Nasional yang hadir memberi penghormatan terakhir kepada mendiang Karpal Singh di kediaman Ahli Parlimen Bukit Gelugor berkenaan di sini pada lewat petang tadi.

Subramaniam disantuni oleh anak mendiang, Gobind Singh Deo dan Lim Kit Siang (Ahli Parlimen Gelang Patah) serta wakil rakyat Pulau Pinang lain.

Bercakap pada sidang media bersama-sama Ketua Menteri Pulau Pinang, Y.A.B. Tuan Lim Guan Eng dan Lim Kit Siang (Ahli Parlimen Gelang Patah, Subramaniam menganggap pemergian Karpal adalah satu kehilangan bagi seluruh bangsa Malaysia.

"Negara akan mengingati seorang pemimpin hebat yang senantiasa teguh dengan prinsipnya.

"Dalam pembinaan sebuah negara memerlukan seorang ahli politik yang berani menyuarakan pendapat atau pandangan, dan berani menegur kerajaan apabila kerajaan melakukan sesuatu yang dianggap tidak adil.

"Dengan kehilangan beliau (Karpal),…

Baiki mutu urus sisa pepejal ikut syor Laporan Audit Negara - Kon Yeow

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB
GEORGE TOWN – Exco Kerajaan Tempatan, Pengurusan Lalulintas dan Tebatan Banjir, Chow Kon Yeow meminta mutu pengurusan sisa sampah di negeri ini terus ditingkatkan walaupun diklasifikasikan pada tahap memuaskan menurut Laporan Ketua Audit Negara 2013 Pulau Pinang.
“Secara umumnya, kita (Kerajaan Negeri) menyambut baik Laporan Ketua Audit Negara ini, dan kita perlu melakukan tindakan segera sebagaimana yang disyorkan dalam laporan penting itu.
“Ini kerana, mutu pelanggan dianggap berjaya dicapai apabila semua syor ini ditangani segera,” ujar Kon Yeow kepada wartawan di sini baru-baru ini, selepas mendapatkan maklum balas lanjut daripada Majlis Perbandaran Pulau Pinang (MPPP).
Ahli Majlis bagi MPPP, Ong Ah Teng turut memberi respons pada sidang media itu.
Sebelum itu, Setiausaha bagi MPPP, Ir. Ang Aing Thye dan Pengarahnya dari Bahagian Perkhidmatan Perbandaran, Mubarak Junus membentangkan punca serta kaedah penyelesaian pada beberapa kelemahan yang disebut dalam…

Buka Pejabat Konsulat Poland di P.Pinang dihargai

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB
GEORGE TOWN - Ketua Menteri, Y.A.B Tuan Lim Guan Eng menyambut mesra pembukaan Pejabat Konsulat Republik Poland di sini, dengan pelantikan Datuk Suppiah Manikam sebagai Konsul Kehormat yang pertama Republik Poland Ke Malaysia.
Guan Eng dalam ucapannya memberitahu, pelantikan Suppiah sekaligus melambangkan republik itu komited meningkatkan hubungan dua hala dengan Malaysia, terutamanya di negeri ini.
“Pembukaan pejabat baru Konsulat Poland di Pulau Pinang merupakan pengakuan penting bahawa Pulau Pinang kian berkembang sebagai bandar bertaraf antarabangsa dan pintar.
“George Town, merupakan bandar kedua di Malaysia yang diiktiraf sebagai Tapak Warisan Dunia UNESCO...diharap dapat mewujudkan hab ekonomi, perdagangan, kebudayaan dan pendidikan demi manfaat di kedua-dua negara,” jelas Guan Eng pada satu majlis keraian di sini baru-baru ini.
Duta Poland Ke Malaysia, Y.A.B Adam W. Jenolek turut berucap pada majlis tersebut.
Hadir sama, Timbalan Ketua Menteri II, Prof…

[Grafik] Garis Masa Karpal Singh...

"Membela Muslimah Berpurdah di Mahkamah dan berbeza pendirian dalam isu Hudud adalah berdasarkan pemahamannya terdadap perlembagaan. Kalau Tiger of Jelutong anti Islam, patut dia tak membela Muslimah Berpurdah yang dipecat dari SUK Kerajaan Umno Perak dulu. Perbezaan pendapat biar mengikut konteks..." belum difatwakan lagi oleh BJ Faqar.

'Tiger of Jelutong' dikenang bela muslimah berpurdah di Mahkamah :PAS

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOBJELUTONG - Jasa mendiang Karpal Singh memperjuangkan hak asasi seorang muslimah yang dipecat oleh pemerintah Umno di pejabat SUK Perak sebab memakai purdah dulu akan tetap diingati oleh umat Islam kini.Ketua Penerangan PAS Kawasan Jelutong, Mohd. Faruk Abdul Rahman (gambar) berkata demikian sambil merakamkan ucapan takziah kepada keluarga mendiang atas kemalangan maut Karpal dan peribadi lain, semalam."Umno yang mengharamkan pemakaian purdah kerana kebencian parti asabiah zalim itu terhadap dakwah PAS, dan Karpal yang membela Halimatusaadiah atas nama hak asasi manusia yang dijamin dalam Perlembagaan."Dalam masa yang sama, tiada pula garis panduan daripada pemerintah Umno ke atas muslimah yang tidak menutup aurat, walaupun itu adalah suruhan wajib," ujar beliau menerusi emel.Semasa mendiang menjadi Ahli Parlimen Jelutong dulu, Mohd. Faruk memberitahu, mendiang merupakan peguam rujukan bagi badan penduduk di bawah pimpinan arwah Pak Salim (Ketua P…