Skip to main content

Posts

Showing posts from March 31, 2017

Guan Eng harap lembaran baru buat Taman Cantik selepas rumah pam RM40 juta siap dibina

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB
BAGAN JERMAL - Kerajaan Negeri memperuntukan RM40 juta untuk membina rumah pam demi mengurangkan lagi risiko banjir kilat yang didepani oleh penduduk Taman Cantik serta sekitar kawasan di sini, kelak.
Ketua Menteri Y.A.B. Tuan Lim Guan Eng berkata demikian ketika melawat rumah sebuah keluarga yang dilanda banjir kilat setinggi dua kaki, semalam.
"Kawasan ini (Taman Cantik) sebenarnya adalah di kedudukan kawasan tanah rendah sejak dahulu lagi.
"Saya datang ke sini bukan sahaja untuk menzahirkan simpati tetapi juga memberikan keyakinan bahawa pihak Kerajaan Negeri telah merancang satu program tebatan banjir.
"Kita (Kerajaan Negeri) harap (projek rumah pam ini disiapkan) dalam dua tahun hingga dua tahun setengah, akan membuka lembaran baru di kawasan Taman Cantik ini," jelas Guan Eng yang juga Ahli Parlimen Bagan ketika melawat keluarga seorang mangsa yang mahu dikenali sebagai 'Lim'.
Menurut Guan Eng, Kerajaan Negeri sebelum ini telah…

RM6.7 juta projek minimum risiko banjir di Permatang Tinggi siap, umum Guan Eng

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB

MACHANG BUBUK
- Projek pembinaan parit lencongan (bypass channel), penarafan rumah pam serta kerja-kerja pembaikan infrastruktur mengurangkan risiko bencana banjir di sekitar kawasan Permatang Tinggi yang siap sepenuhnya menelan belanja RM6,689,136.70.

Mengulas lanjut, Ketua Menteri Y.A.B. Tuan Lim Guan Eng berkata projek penarafan lima unit pam berkenaan akan mempertingkatkan keupayaan mengepam aliran Parit 4 semasa hujan lebat, melancarkan kadar aliran air dari Permatang Tinggi ke Sungai Junjung, sekaligus mengurangkan risiko banjir kilat di sini kelak.

"JPS (Jabatan Pengairan dan Saliran) dengan kerjasama Kerajaan Negeri telah mengambil inisiatif untuk menaiktaraf rumah pam sedia ada kepada yang berkapasiti lebih tinggi, iaitu lima buah pam dekan kapasiti 2 meter padu per saat (3 unit), 1 meter padu per saat (seunit) dan 0.5 meter padu sesaat (2 unit).

"Jumlah kapasiti kelima-lima pam tersebut adalah 7.5 meter padu per saat berbanding 0.9 meter p…