Skip to main content

Posts

Showing posts from August 25, 2015

Zairil dihubungi, tuan tanah mahu runding isu Kampung Mutiara

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB
PULAU TIKUS - Zairil Khir Johari yang begitu tegas membantah pengusiran penduduk asal Kampung Mutiara akhirnya dihubungi oleh tuan tanah berkenaan, Peter Loke Leng Seak.
Ahli Parlimen Bukit Bendera itu memberitahu, beliau bersama-sama Timbalan Ketua Menteri 1, Dato' Mohd. Rashid Hasnon akan bertemu dengan Peter dalam tempoh dua minggu ini, demi mencari penyelesaian bersama.
“Di bawah garis panduan Kerajaan Negeri Pulau Pinang, mana-mana pelan pembangunan tidak akan diluluskan tanpa pampasan adil dan setimpal kepada penduduk di kawasan tersebut.
“Sebenarnya tidak pernah ada rundingan atau mesyuarat pun antara tuan tanah dan wakil penduduk sebelum ini.
“Selepas saya membuat sidang media itu, kita akan bantah sebarang projek atas tanah itu sekarang atau pada masa hadapan, selagi tuntutan pampasan penduduk asal tidak diambil kira.
“Minggu lalu, dia (tuan tanah) ada lah kali pertama beliau menghubungi saya dan inilah kali pertama dia nak berbincang.
“Dia kata,…

Logo baru Komtar harap tarik perhatian umum, kata Guan Eng

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB
GEORGE TOWN - Kompleks Tun Abdul Razak (KOMTAR) yang menjadi mercu pentadbiran Kerajaan Negeri sejak didirikan pada pada 1988 kini sudah mempunyai logo tersendiri.
Ketua Menteri, Y.A.B. Tuan Lim Guan Eng berkata, usaha memulihara semula bangunan 65 tingkat dan tertinggi tersebut diharap dapat menggamit perhatian orang ramai, termasuk pelancong ke negeri ini.
“Untuk memulihkan Komtar, kami rasakan adalah perlu untuk mercu kebanggaan negeri ini mempunyai logo tersendiri.
“Logo ini secara langsung akan dapat menangkap perhatian orang ramai terhadap bangunan tersebut,” jelas Guan Eng pada kepada wartawan di sini baru-baru ini.


Pada sidang media sama, beliau turut mengumumkan pereka logo Komtar, Zulkifli Harun yang menenangani pertandingan dengan membawa pulang RM5,000 wang tunai.
Empan finalis daripada 111 peserta yang menghantar 150 rekaan, iaitu Owen OW Chong Boon, Ler Hui Min dan Nik Mohd. Fadhil Mohamed masing-masing turut diberikan hadiah saguhati berupada RM…