Skip to main content

Posts

Showing posts from January 31, 2017

Mufti P.Pinang jawab tuduhan PAS kononnya proses fatwa ada campurtangan politik

Oleh: WATAWA NATAF ZULKIFLI

GEORGE TOWN - Kerajaan Negeri yang diterajui Pakatan Harapan tidak pernah mencampuri urusan berkaitan fatwa di Pulau Pinang.

Mufti Negeri, Sohibus Samahah Dato' Dr. Wan Salim Wan Mohd. Noor memberi ulasan itu sebagai menjawab tuduhan Pesuruhajaya Parti Islam Se-Malaysia (PAS) Pulau Pinang, Muhammad Fauzi Yusof yang dilaporkan berkata semua fatwa terpaksa mendapatkan persetujuan exco kerajaan negeri sebelum diperkenankan Yang di-Pertuan Agong.

Menurut Wan Salim, fatwa Pulau Pinang yang dibawa ke majlis mesyuarat kerajaan negeri hanya untuk tujuan “pemberitahuan”, sebelum ia dihantar ke pejabat penasihat undang-undang negeri untuk diperbaiki susunan ayatnya.

“Ia hanya untuk makluman sahaja. Setakat ini, belum pernah exco menghalang pewartaan fatwa.

“Apabila mesyuarat Ahli Jawatankuasa Fatwa Negeri memutuskan untuk mewartakan sesuatu fatwa, maka ia terlebih dahulu dikemukakan ke dalam mesyuarat exco oleh Setiausaha Kerajaan Negeri (SUK).

“Ia kemudian dihant…

Presiden PAS mungkin nak tutup 'kelemahan' Kelantan, respons Guan Eng

Oleh: WATAWA NATAF ZULKIFLI 

GEORGE TOWN - Tuduhan Presiden Parti Islam Se-Malaysia (PAS) Datuk Seri Abdul Hadi Awang kononnya agama Islam diabaikan di bawah Kerajaan Negeri Pakatan Harapan Pulau Pinang mungkin bertujuan untuk menutup kelemahan tadbir urus Kerajaan Negeri Kelantan belakangan ini.

Justeru, Ketua Menteri Y.A.B. Tuan Lim Guan Eng sekali lagi menasihatkan Abdul Hadi dan PAS supaya bekerja keras meningkatkan mutu pentadbiran dalam Kerajaan Negeri Kelantan, supaya tak hilang dirampas Umno dan Barisan Nasional dalam Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14) nanti.

“Sehingga hari ini tidak dapat bina rumah untuk mangsa banjir tiga tahun lepas.

"Bila berlaku banjir, ianya lebih teruk kerana hutan ditebang, balak ditebang semua untuk siapa? Kerana gagal menjalankan ekonomi dengan lebih baik, itulah akibatnya.

"Dia (Abdul Hadi) cuma hendak sokong UMNO sahaja, rela Barisan Nasional (BN) hidup daripada PH (Pakatan Harapan) menggantikan BN di Putrajaya.

“Dan, kami (PH) rasa ini tid…