Skip to main content

Posts

Showing posts from December 14, 2015

Guan Eng gesa Pusat perbesarkan Lapangan Terbang Antarabangsa P.Pinang, penumpang hampir cecah maksimum 6.6 juta orang

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB
GEORGE TOWN - Pusat terus digesa meluluskan peruntukan berwajib untuk pembesaran Lapangan Terbang Antarabangsa Pulau Pinang (LTAPP), tegas Lim Guan Eng.
Ketua Menteri itu berkata, enam juta penumpang dikendalikan di lapangan terbang tersebut pada tahun 2014, hampir mencecah kapasiti maksimum seramai 6.6 juta setahun.
“Keadaan kritikal Lapangan Terbang Antarabangsa Pulau Pinang(LTAPP) yang penuh sesak, dan dijangka melebihi kapasitinya sebanyak 6.5 juta penumpang.
“Ini adalah sungguh tidak adil kerana membayar RM6.3 bilion setiap tahun dalam bentuk cukai dan duti kastam tetapi hanya dapat pulangan 2 peratus sahaja.
“Harus ditekankan bahawa Pulau Pinang masih sebahagian Malaysia dan tidak patut dianaktirikan dan diabaikan sedemikian,” tegas Guan Eng yang juga Ahli Parlimen Bagan kepada wartawan baru-baru ini.
Beliau berkata demikian semasa mengulas mengenai Jawapan Bertulis daripada Menteri Pengangkutan Datuk Seri Liow Tiong Lai di Parlimen pada 24 November lalu…

Guan Eng rakam tahniah Syed Thajudeen artis kesembilan terima PSAG

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB
GEORGE TOWN - Pelukis terkenal, Syed Thajudeen Shaik Abu Talib mengadakan Pameran Restrospektif di sini baru-baru ini.
Ketua Menteri, Y.A.B. Tuan Lim Guan Eng dalam ucapannya merakamkan penghargaan kepada pelukis kelahiran Pulau Pinang itu kerana dipilih sebagai artis Malaysia kesembilan diberi anugerah berprestij Galeri Seni Pulau Pinang (PSAG).
"Pameran retrospektif yang disertai oleh monograf yang baik kepada artis ini adalah pengiktirafan tertinggi Kerajaan Negeri Pulau Pinang untuk pencapaian seorang artis Malaysia yang cemerlang," jelas Guan Eng yang juga Exco Hal Ehwal Tanah & Pembangunan Tanah, Penerangan, Kebudayaan & Kesenian, Warisan dan Hal Ehwal Bukan Islam.
Difahamkan, Tajuddeen dilahirkan dekat "Little India" di tengah-tengah George Town Tapak Warisan Dunia UNESCO.
Beliau begitu banyak melakukan pameran berkumpulan di tanah air ini, sebelum ini.
Dalam sembilan kali pameran solo yang pernah dilakukannya, Thajudeen meru…

Guan Eng mahu warisan tak ketara di George Town dilindungi

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB
GEORGE TOWN - Warisan tak ketara di Pulau Pinang perlu dilindungi dengan suatu undang-undang, sungguhpun Bandaraya George Town Tapak Warisan Dunia UNESCO sehingga kini terus dihambat oleh pembangunan pelancongan serta arus kemodenan yang pelbagai.
Ketua Menteri, Y.A.B. Tuan Lim Guan Eng dalam ucapannya berkata, langkah gentrifikasi atau proses penghunian semula kawasan perumahan dalam bandar yang disebabkan faktor pembangunan seharusnya turut memelihara kepentingan awam daripada segi budaya serta sosial penduduk asal di kawasan-kawasan berwajib tersebut.
"Walaupun pengiktirafan dan pendapatan global meningkat, terdapat juga risiko lain di Tapak Warisan Dunia UNESCO, dengan (mengadakan) undang-undang pelindungan terbaik (di kawasan warisan)
"Gentrifikasi wajar dipercepatkan (kerana) kebangkitan budaya sebagai komoditi serta kehilangan warisan tak ketara adalah cabaran yang serius, yang mengancam untuk melemahkan nilai-nilai unggul di bandar raya (Geor…