Skip to main content

Posts

Showing posts from September 5, 2012

Guan Eng cabar pembangkang buktikan wujud 'kepentingan peribadi' di P.Pinang

KETUA Menteri Pulau Pinang, Y.A.B Tuan Lim Guan Eng yang didakwa mempunyai kepentingan peribadi dalam penjualan 0.45 hektar tanah di Jalan Zainal Abidin, George Town mencabar pemimpin Barisan Nasional negeri mengemukakan bukti berhubung tuduhan yang ditujukan ke atas dirinya.Beliau turut mendesak pembangkang mengemukakan bukti berhubung tuduhan serupa yang dilemparkan kepada empat Exco Kerajaan Negeri, iaitu Chow Kon Yeow, Phee Boon Poh, Danny Law Heng Kiang dan Wong Hon Wai serta Ng Wai Aik (Setiausaha Politik kepada Ketua Menteri Pulau Pinang)."Nyata mereka sebelum ini telahpun gagal membuktikan bahawa bahawa saya memiliki rumah itu di depan SPRM (Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia), mengapa masih melakukan tindakan terdesak yang hampir sama."Sehingga sekarang, saya masih mencabar Teng Chang Yeow (Pengerusi Barisan Nasional Pulau Pinang)  mengemukakan bukti melainkan dia benar-benar terdesak untuk mengemukakan bukti atas fitnah yang dia sendiri lakukan," ujar beli…

Rumah terbengkalai 16 tahun era BN P.Pinang berjaya diselesaikan

PROJEK perumahan Taman Sungai Duri Permai dekat Jawi yang dihitung terbengkalai kira-kira 16 tahun lepas berjaya disempurnakan dalam masa dua tahun oleh pemaju swasta dengan kerjasama Kerajaan Negeri Pulau Pinang era Pakatan Rakyat.

Berucap pada majlis penyerahan kunci rumah kepada penduduk berwajib baru-baru ini, Ketua Menteri Pulau Pinang, Y.A.B Tuan Lim Guan Eng memuji komitmen pemaju, Asas Dunia Bhd. kerana berjaya menyempurnakan projek tersebut lebih awal dari masa yang dijadualkan.

"16 tahun tak boleh siap sebab ikut cara Kerajaan Negeri Pulau Pinang yang lama. Di bawah kerajaan baru Pakatan Rakyat, (projek tersebut) boleh siap lebih awal dari masa yang dijadual.

"Kalau disebut rumah kos rendah, kita bayang rumah pangsa. Di sini, lain dari yang lain kerana rumah kos rendahnya betul-betul di atas tanya," ujar beliau.

Pusat dituntut RM20 juta bina 'jambatan rakyat' Sg. Acheh

AHLi Dewan Undangan Negeri (Adun) Sungai Acheh, Datuk Mahmud Zakaria terus didesak supaya menuntut peruntukan kerajaan pusat sejumlah RM20 juta bagi membina 'jambatan rakyat' dari Kawasan Dewan Undangan Negeri (Kadun) yang diwakilinya ke pekan Nibong Tebal.

Ketua Menteri Pulau Pinang, Y.A.B Tuan Lim Guan Eng berkata demikian semasa melawat tapak cadangan membina jambatan tersebut dekat Kampung Berembang, Sungai Acheh.

"Saya masih ingat semasa kita (Pakatan Rakyat) jadi Kerajaan Negeri, kita bina jeti nelayan di sini...Adun (Sungai Acheh) ini buat kerjalah kerana sudah empat tahun tiada apa-apa.

"Jika jambatan ini dibuat, harga tanah di kawasan ini akan naik dan peluang ekonomi untuk rakyat setempat lebih bagus," ujar beliau baru-baru ini.