Skip to main content

Posts

Showing posts from September 6, 2013

3,000 sertai Rumah Terbuka Aidilfitri ADUN Seberang Jaya

Lebih 3,000 hadirin menyertai majlis rumah terbuka Hari Raya Aidilfitri anjuran Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Seberang Jaya, Dr. Afif Bahardin dan isteri, Mardhiah Zakaria di Dewan Blok R Apartment Permata Bandar Perda dekat Seberang Jaya baru-baru ini.
Dr. Afif yang juga Exco Pertanian & Industri Asas Tani, Pembangunan Desa dan Kesihatan semasa ditemui melahirkan rasa bersyukur atas kunjungan hadirin memeriahkan keraian buat julung kali diadakannya bersama isteri.
"Saya gembira dengan sambutan yang diberikan dan berharap banyak lagi program seperti ini dapat dijalankan bersama komuniti setempat.
"Alhamdullilah, sambutan yang diadakan berjalan dengan lancar," katanya sambil merakamkan penghargaan kepada Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Komuniti (JKKK) Seberang Jaya yang bertungkus lumus membantu menjayakan keraian itu.
Timbalan Ketua Menteri 1, Datuk Mohd. Rashid Hasnon, Datuk Mansor Othman (Ahli Parlimen Nibong Tebal) dan Ong Chin Wen (ADUN Bukit Tengah) …

Muzium perlu nafas baru kembang budaya baca - Hon Wai

MUZIUM Negeri Pulau Pinang perlu diberi nafas baru supaya terus menjadi pusat perkembangan ilmu dan budaya membaca rakyat di negeri berkenaan.
Pengerusi Lembaga Muzium Negeri Pulau Pinang, Wong Hon Wai berkata demikian pada majlis penyerahan buku-buku terbitan muzium dan Balai Seni Lukis Negeri Pulau Pinang di Perpustakaan Awam Negeri Cawangan George Town di sini baru-baru ini.
“Peranan semua pihak adalah penting sebagai jaminan penghijrahan kita daripada belenggu cetek ilmu kepada yang luas mindanya,” ujar beliau yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Air Itam.
Hon Wai turut menyempurnakan majlis penyerahan buku-buku kepada wakil sekolah-sekolah sekitar Daerah Timur Laut.

Sebelum itu, Kurator Muzium Negeri, Haryany Mohamad berkata, pihaknya serta Balai Seni Lukis Negeri menerbitkan buku-buku berwajib tersebut demi memupuk minat membaca serta menghargai hasil karya penulis-penulis tempatan.
“Saya harap dengan penyampaian buku-buku ini kepada sekolah-sekolah di sekitar Daerah Tim…

Kerjasama MPPP, pelanggan mampu kurangkan sisa pepejal

AHLi Majlis, Dr. Lim Mah Hui berkata, kerjasama antara Majlis Perbandaran Pulau Pinang (MPPP) dan pelanggan mampu mengurangkan keterhasilan sisa pepejal di pulau.
Beliau berkata demikian semasa mengulas mengenai 40 peratus daripada keseluruhan bajet MPPP dihanguskan bagi pengurusan sisa pepejal.
Menurut beliau, dari 1,400 tan sisa pepejal yang terhasil tiap-tiap hari, 600 tan dikumpul dari rumah-rumah rakyat.
“Kita perlu mencari jalan untuk mengurangkan dan mengalihkan sisa pepejal bukan sahaja untuk mengurangkan kos, tetapi, juga untuk mengurangkan gas rumah hijau yang merosakkan persekitaran kita,” ujar beliau dalam mesyuarat biasa MPPP di Komtar, George Town baru-baru ini.
Justeru, beliau mencadangkan MPPP mempertimbang cadangan melaksana polisi 'bayar apa yang anda buang' demi mengurangkan kos operasi serta sumber sisa buangan yang kebanyakannya dihasilkan dari rumah-rumah pelanggan.
Dalam perkembangan sama, beliau turut mencadangkan penggunaan mesin bio-regen diperluaska…

Sertai larian sempena 100 tahun RHB 22 Sept.

RHB Bank Berhad (RHB) dengan kerjasama Penang Amateur Athletics Association (PAAA) menganjurkan Larian Centennial RHB Pulau Pinang dari Padang Kota dekat George Tonw pada 22 September depan sempena ulang tahun ke-100 bank itu.
Timbalan Presiden RHB, Left.Kol.(B) Meor Adam Meor Sapi berkata, acara itu dibuka kepada seluruh warganegara, pemastautin tetap serta bukan warganegara yang menjadi pelanggan bank itu sahaja.
Menurut beliau, acara sama turut akan diadakan di Kuantan, Kota Kinabalu dan Kuala Lumpur.
Setiausaha Agung PAAA, V. Govindasamy pula berkata, pihaknya berbesar hati untuk bekerjasama dengan pihak RHB bagi menjayakan larian berkenaan di Pulau Pinang.
“PAAA akan menyelaras penganjuran itu bersama-sama dengan pihak berkuasa tempatan (PBT), pihak polis serta pihak yang berkenaan dalam memastikan acara berkenaan berjalan lancar,” jelas Govindasamy dalam sidang media sama di George Town baru-baru ini.
Difahamkan, tiga kategori dipertandingkan. Juara bagi kategori Lelaki 10km da…