Skip to main content

Posts

Showing posts from September 6, 2014

Perlembagaan beri ruang Presiden dirujuk ke JK Tatatertib parti, respons 'peguam PAS'

Nota Penting
"Maka dengan ini diusulkan supaya Jawatankuasa Kerja PAS Pusat menggunakan Fasal 82(9) untuk mengambil TINDAKAN terhadap PRESIDEN dan SESIAPA YANG TERLIBAT bersama Presiden TANPA melalui JAWATANKUASA TATATERTIB..."
_____________
Bismillahirrahmanirrahim

Jawatankuasa Kerja PAS Pusat (JKPP) dalam mesyuarat 17 Ogos 2014 memutuskan seperti berikut :

a) Sebagaimana yang dipertegaskan sebelum ini, PAS akan terus komited dengan Pakatan Rakyat dalam melaksanakan kerjasama politik Tahaluf Siyasi.

b) Empat Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (Exco) Selangor dari PAS akan terus berada dalam Kerajaan Negeri Selangor untuk memastikan khidmat kepada rakyat tidak terjejas.

c) PAS tidak akan menuntut jawatan menteri besar Selangor, PAS juga menghormati semangat yang ada dalam Pakatan Rakyat dalam mencadangkan nama calon menteri besar Selangor. Sehubungan dengan itu, PAS sebulat suara pada hari ini bersetuju untuk mengangkat dua nama bagi menggantikan Tan Sri Abdul Khalid Ibra…

Elok Nik Zawawi jangan menipu rakyat Malaysia atas nama Islam, PAS

Asas
Menurut Fasal 8(9) Majlis Syura perlukan notis tidak kurang 14 hari dari tarikh mesyuarat dan cukup korum untuk bermesyuarat iaitu sekurang-kurangnya sembilan (9) orang ahli Majlis seperti peruntukan Fasal 8 (10).(Nota: Jumlah keseluruhan ahli Majlis Syura adalah 16 orang)Isykal:
1. Bilakah Majlis Syura Ulamak (MSU) bermesyuarat dan menamakan tiga nama calon Menteri Besar Selangor, sebagaimana didalih Presiden Datuk Seri Abdul Hadi Awang?2. Bilakah notis panggil mesyuarat dikeluarkan? (tunjuk bukti hitam putih surat itu)3. Namakan sekurang-kurangnya 9 ahli Majlis yang terlibat berbuat keputusan tersebut, jika mesyuarat MSU itu rasmi?Tiga soalan ini perlu dibuktikan terlebih dahulu.Hakikat
Yang pasti pengakuan Nik Zawawi seperti berita di atas jika dibuat sekalipun, jelas tidak sah kerana disertai 4 orang sahaja (tidak cukup korum).Kaedah fiqh menyebut:
Al-aslu fi al-kalami al-haqiqatuGhalabatuzDzon(Sangkaan Kuat yang Berasas)
Saja nak tanya, bila Nik Zawawi nak menipu ahli PAS bah…