Skip to main content

Posts

Showing posts from January 7, 2016

Jual tanah di P.Pinang untuk FDI, bukan langsai hutang macam 1MDB

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB
GEORGE TOWN - Penjualan tanah bandar Malaysia kepada syarikat berkaitan dari China lebih dilihat untuk membiayai hutang tak terkawal 1Malaysia Development Berhad (1MDB) kira-kira RM42 bilion sahaja.
Exco Kerajaan Tempatan, Pengurusan Lalulintas dan Tebatan Banjir, Chow Kon Yeow memberitahu, Kerajaan Negeri menjual tanah kepada syarikat multinational dari seluruh dunia untuk tujuan pembinaan industri serta Pelaburan Langsung Asing (FDI) semata-mata.
"Pulau Pinang telah menarik perhatian syarikat-syarikat MNC dari seluruh dunia, bukan dari Amerika Syarikat sahaja
"Satu-satu syarikat yang mahu membina kilang, mereka perlu pastikan sebidang tanah, jika masih ada, maka tanah itu akan dijual, tetapi tujuan adalah khusus untuk pembinaan kilang.
"Itupun, dalam satu tempoh yang telahpun ditetapkan, kalau lebih dari tempoh yang ditetapkan itu, Kerajaan Negeri berhak mendapatkan balik tanah-tanah tersebut.
"Itu bukan perkara baru dan dilakukan sejak 5…

Kerajaan P.Pinang, rakyat kuasai kepentingan LRT selepas siap, bukan swasta, respons Kon Yeow

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB
GEORGE TOWN - Hasil tambakan laut untuk membiayai kos pemajuan Transit Aliran Ringgan (LRT) dari Komtar ke Bayan Lepas serta lebuh raya dari Pulau merentasi laut ke Seberang Perai akan memastikan Kerajaan Negeri memiliki kepentingan atas pengangkutan awam tersebut, bukan pihak swasta.
Exco Kerajaan Tempatan, Pengurusan Lalulintas dan Tebatan Banjir, Chow Kon Yeow memberitahu, kedua-dua projek utama di bawah Pelan Induk Pengangkutan (TMP) tersebut akan diserahkan kembali pada Kerajaan Negeri, selepas siap dimajukan oleh Konsortium SRS selaku rakan pelaksana projek (PDP) nanti.
"Pengangkutan (awam) adalah suatu keperluan sosial...kalau operasi tiada rugipun, itu sudah baik.
"Dalam kes ini, capital investment datang daripada Kerajaan Negeri melalui tambakan laut, ertinya ia (tanah yang ditebus guna ini) dimiliki oleh kerajaan dan rakyat.
"Jangan bimbang sekiranya penjualan tiket-tiket (LRT) untuk membiayai (kos pemajuan) RM6 bilion itu tidak mencuk…