Skip to main content

Posts

Showing posts from May 27, 2013

Sertai pilihan raya untuk kalah itu logik!

Manusia sedia menerima sesuatu yang telahpun tertanam dalam pemikirannya daripada menerima sesuatu yang baru.

Filem aksi komedi Zorro muda diterima di Eropah kerana aksi komedi Charlie Carplin telah lama tertanam dalam pemikiran rakyat di sana.

Kadang-kadang kita pun tercuit gelak dengan aksi Lan Pet-Pet didukung kembali selepas mendukung Wahid Senario kerana mengimbau telatah Sudin dan Aziz Satar dalam filem-filem era P.Ramlee.

Jihad yang ada dalam Islam telah mengajar Rasulullah s.a.w dan Sahabat r.a.hum mara ke medan perang untuk mati syahid, bukan untuk mendapat ghanimah.

Sebab itu pun, selalu diselokakan bahawa tujuan PAS menyertai pilihan raya bukan untuk mencari habuan duniawi, tetapi untuk memburu keredhaan Allah.
“Pilihanraya bukan kerja utama kita. Kita ada banyak kerja yang perlu dibuat. Walau pun kalah, teruskan bekerja. Tidak mengapa, walau pun kita kalah pilihanraya pun, kita tetap menang dalam perjuangan. Kita bukan kalah, cuma tidak menang sahaja. Walau pun kita kalah …

Warga Emas gembira program sumbang RM100 diteruskan

WARGA emas yang menerima sumbangan RM100 daripada Kerajaan Negeri sejurus pentadbiran Ketua Menteri Pulau Pinang, Y.A.B Tuan Lim Guan Eng diberi mandat semula di negeri berkenaan baru-baru ini rata-ratanya melahirkan rasa gembira.

Noorjahan Sultan (gambar kanan), 64, antara warga emas berdaftar yang melahirkan rasa gembira dengan insiatif kebajikan tersebut.

"Terima kasih banyak-banyak kepada Kerajaan Negeri. Duit ini boleh lah mak cik beli ubat dan tampung perbelanjaan dapur sikit sebanyak walaupun terima setahun sekali," ujar beliau semasa ditemui di pusat pemberian sumbangan RM100 dekat Maybank Cawangan Pulau Tikus, Pulau Tikus.

Beliau berkata, beliau telahpun menerima sumbangan RM100 masuk tahun ke tiga sejak program itu diperkenal pada tahun 2010.

Nada yang sama turut disuarakan oleh Sellamah A/P N.Manikam, 66 yang ditemui di pusat pemberian sumbangan yang sama.

Warga emas berdaftar itu berkata, beliau sudah dua kali menerima sumbangan RM100 daripada Kerajaan Negeri.

&…

Larian Menara MPSP kini program tahunan

LARiAN Menara Majlis Perbandaran Seberang Perai (MPSP) 2013 pada 26 April lepas menerima 738 penyertaan.

Pelajar Tingkatan Empat dari Sekolah Menengah Machang Bubuk, A.Hamsavaanie (kiri) terkejut kerana menjuarai larian ketegori muda perempuan.

"Tentu gembiralah. Ini kali pertama saya menyertai (kejohanan) dan menang tempat pertama ketegori," ujar beliau yang mencatat rekod 31:35 minit.

Bagi Mohd. Mosin Saidan (kanan), pelajar Tingkatan Lima dari Sekolah Menengah Kebangsaan Mutiara Impian pula, kejuaraan ketegori muda lelaki menjadi satu lagi koleksi kejayaan dalam hidupnya.

"Selalu juga menang kejohanan larian seperti ini. Saya dapat tangga keenam peringkat Malaysia dalam (kejohanan) MSSM (Majlis Sukan Sekolah-Sekolah Malaysia) baru-baru ini," ujar beliau yang mencatat rekod 24:22 minit.

Majlis perasmian penutup program itu disempurna oleh Exco Belia & Pembangunan Wanita, Keluarga & Komuniti dan Keseniaan, Chong Eng.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Pada…