Skip to main content

Posts

Showing posts from May 14, 2015

Kutip RM5.2 juta tunggakan ambil kira golongan susah - Exco Perumahan

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB
GEORGE TOWN - Bayaran tunggakan untuk Projek Perumahan Rakyat (PPR) di negeri ini sehingga tarikh 31 Mac lepas berjumlah RM5,162,903.96.
Exco Perancangan Bandar & Desa dan Perumahan, Jagdeep Singh Deo berkata, Kerajaan Negeri akan bertindak untuk mengutip balik tunggakan, tanpa mengabaikan golongan penyewa yang susah.
"Kerajaan Negeri yang prihatin terhadap kategori penyewa ini yang adalah dari golongan yang susah, akan sedaya upaya untuk memberi peluang kepada mereka untuk membayar tunggakan tersebut secara ansuran," jelas Jagdeep yang juga ADUN Datuk Keramat pada sesi penggulungan di Dewan Undangan Negeri (ADUN) Datuk Keramat di sini, petang tadi.
Beliau berkata demikian sebagai menjawab soalan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Jawi, Soon Lip Chee.
Menurut Jagdeep, tunggakan di PPR Ampang Jajar berjumlah RM1,696,950, PPR Desa Wawasan (RM1,340,750), PPR Bagan Jaya (RM1,370,324), PPR Taman Manggis (RM249,763), PPR Jalan Sungai (RM455,216.96) dan PPR T…

Pulau Jerejak: KM tunggu UDA tunai dua syarat dulu

Oleh: ZAINULPFAQAR YAACOB
GEORGE TOWN – Kerajaan Negeri tidak akan membuat sebarang pengesahan berhubung pembangunan masa depan projek Tropical Island Resort Sdn. Bhd. (TIR) di atas sebidang tanah dekat Pulau Jerejak sehinggalah syarikat persekutuan, UDA Holdings Berhad memenuhi dua syarat yang diputuskan secara bersama, sebelum ini.
Menurut Ketua Menteri, Y.A.B. Tuan Lim Guan Eng, pihaknya sehingga kini masih menunggu maklum balas rasmi berhubung projek kontraversi yang dilaksanakan oleh Kerajaan Negeri era Barisan Nasional dahulu.
“Pertama, kita (Kerajaan Negeri hari ini) mesti mendapatkan nilai harga sebenar tanah yang dijual begitu murah daripada harga pasaran oleh kerajaan lama (era Barisan Nasional).
“Kedua, apa-apa pelaburan yang dibuat oleh PDC di bawah kerajaan lama (era Barisan Nasional), kita mesti dapat balik.
“Selagi tiada surat hitam putih daripada UDA, Kerajaan Negeri tidak akan membuat apa-apa pengesahan,” jelas Guan Eng yang juga Exco Hal Ehwal Tanah & Pembangunan…

Selesaikan isu trafik ke Pelabuhan P.Pinang jatuh – ADUN Air Itam

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB
GEORGE TOWN - Kerajaan Negeri digesa berunding dengan Kerajaan Pusat supaya mencari solusi berhubung bilangan kapal dengan jumlah tan berdaftar kasar di Pelabuhan Pulau Pinang (PPP) yang kian jatuh saban tahun.
Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Air Itam, Wong Hon Wai menjelaskan bahawa pola kejatuhan bilangan kapal antarabangsa ke pelabuhan tersebut sebanyak 14 peratus pada tahun 2014 berbanding tahun sebelumnya wajar dipandang serius.
“Apakah sebabnya kejatuhan tersebut...apakah cadangan Suruhanjaya Pelabuhan Pulau Pinang untuk meningkatkan meningkatkan prestasi Penang Port.
“Apakah bidangkuasa penyeliaan Kerajaan Pusat dan Kerajaan Negeri dalam aspek ini,” ujar Hon Wai pada sesi mesyuarat dewan di Dewan Undangan Negeri (DUN) Pulau Pinang di sini, pagi ini.
Menurut Hon Wai, data rasmi berwajib kapal domestik dan antarabangsa ke pelabuhan antarabangsa di negeri ini.
Katanya, keseluruhan kapal ke Pulau Pinang bagi tahun 2013 berjumlah 6,309, iaitu 2,862 kapal…