Skip to main content

Posts

Showing posts from February 20, 2014

Ketua Penduduk Kg. Pmtg. Tok Subuh nafi panggil pertemuan luar biasa esok

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB
BUKIT MERTAJAM - Pengerusi Badan Bertindak Selamatkan Penduduk Permatang Tok Subuh, Hamidah Che Embi memanggil semua ahlinya mengadakan pertemuan tertutup pada Jumaat, 21 Februari, jam 8.00 malam di desa berkenaan.
"Ini bukan pertemuan luar biasa. Sekadar untuk majlis perkongsian biasa mengenai perbicaraan di mahkamah," respons Hamidah semasa ditemui di rumahnya di sini, lewat malam tadi.
Selain berkongsi pengalaman berunding dengan tuan tanah Distinct Class di kamar Hakim, katanya lagi, pertemuan esok turut akan membincangkan persiapan badan bertindak untuk perbicaraan seterusnya di Mahkamah SesyenButterworth, dijadualkan 26 Februari depan.
Jurucakap AMK Cabang Bukit Mertajam, Mohd. Ikhwan Nasser Mohamad Isa semasa dihubungi kemudian turut mengesahkan bahawa beliau sendiri turut akan hadir sebagai pemerhati, mewakili Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Machang Bubuk.
Kata Pegawai Khas Lee Khai Loon itu lagi, bosnya turut akan mengadakan interaksi dua …

Anwar ketawa ditanya 'provokasi purba' baling daging babi ke masjid

BUKIT MERTAJAM - Datuk Seri Anwar Ibrahim petang tadi ketawa apabila diminta mengulas mengenai insiden balingan daging babi ke dalam Masjid Qaryah Tok Kun Atas, di sini."Penyokong Umno dan Perkasa perlu tanya diri sendiri, mengapa mereka sahaja yang begitu sensitif mengenai insiden ini."Mengapa penduduk setempat langsung tidak terpengaruh dengan 'provokasi purba' ini," seloroh Ketua Umum Pakatan Rakyat tersebut kepada wartawan, selepas melawat lokasi kejadian.Anwar yang juga Ahli Parlimen Permatang Pauh merakamkan tahniah kepada komuniti setempat kerana menolak provokasi yang menguntungkan pembangkang Umno Barisan Nasional sahaja.Sebelum itu, Anwar mengadakan interaksi dengan komuniti setempat serta mendapatkan membalas mengenai insiden itu daripada wakil AMK Cabang Bukit Mertajam, Mohd. Ikhwan Nasser Mohamad Nasser.

Hadir sama, Lee Khai Loon (Ketua Penerangan AMK Malaysia) dan Dr. Afif Baharudin (Ketua AMK Pulau Pinang).Dalam perkembangan sama, AJK PAS Pulau Pin…

Sumber air sungai cukup hadapi kemarau – Exco Pertanian

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB
SEBERANG JAYA – Sumber air dari sungai di negeri ini masih cukup untuk rakyat serta tektor pertanian sungguhpun berdepan musim kemarau berpanjangan, dijangka hingga bulan Jun ini.
Exco Pertanian & Industri Asas Tani dan Kesihatan, Dr. Afif Bahardin bagaimanapun berkata, sektor penanaman padi sedikit terjejas disebabkan musim kemarau lebih dua bulan belakangan ini. 
“Ada sedikit terjejas pada sektor padi disebabkan sistem pengairan kita, tetapi, sungai-sungai kita mampu membekalkan air yang cukup untuk rakyat dan sektor pertanian.
“Sebenarnya negeri ini sendiri lebih bergantung pada sumber air sungai, berbanding hujan,” jelas beliau pada satu sidang media di Kompleks Ibu Pejabat Majlis Perbandaran Seberang Perai di sini, pagi tadi.
Pengarah Jabatan Veterinar Negeri (DVS) Malaysia, Datuk Dr. Abd. Aziz Jamaluddin dan Dr. Johari A. Bakar (Pengarah DVS Pulau Pinang) turut menyertai sidang media itu.
Dalam perkembangan sama, Dr. Afif berkata, pihaknya sedang men…