Skip to main content

Posts

Showing posts from January 21, 2016

Pengasingan sisa di punca mampu kurangkan 80 peratus sampah ke Pulau Burung, kata Yang di-Pertua MPSP

PADANG LALANG - Sampah yang dihasilkan dan dihantar ke Pusat Pelupusan Sampah Pulau Burung mampu dikurangkan sehingga 80 peratus, selepas amalan pengasingan sisa di punca dikuatkuasakan mulai 1 Jun nanti.
Yang di-Pertua Majlis Perbandaran Seberang Perai (MPSP), Dato' Maimunah Mohd. Sharif berkata, sasaran itu tidak mustahil memandangkan Sony Perai berjaya mengurangkan 96 peratus sisa yang dihasilkan kilang mereka, kini.
“Contoh yang baik adalah kejayaan kilang Sony di Perai yang berjaya mengurangkan sebanyak 96 peratus sisa yang dihasilkan oleh mereka daripada dihantar ke Pulau Burung.
“Kejayaan tersebut membuktikan program seumpama ini secara tidak langsung dapat mendidik masyarakat untuk menjadikan pengasingan sisa di punca sebagai satu amalan harian, bermula daripada tempat kerja sehingga institusi kekeluargaan,” ujar Maimunah.
Beliau berkata demikian pada Majlis Pelancaran Pengurusan Sisa Sifar di Taman Vila Oren di sini baru-baru ini.
Katanya, insiatif yang dilakukan oleh …

900 sahut cabaran kayuh 100 batu, promosi kongsi jalan raya

BUKIT TENGAH – 84 wanita dan 75 peserta dari luar negara antara 900 orang yang menyahut cabaran acara kayuhan sejauh 100 batu Ideal Property Tristate 160 Fellowship Ride baru-baru ini,
Yang di-Pertua Majlis Bandaraya Seberang Perai (MPSP), Dato' Maimunah Mohd. Sharif berharap acara kali ini dapat menyemarak lagi kesedaran perkongsian pengguna jalan raya dengan penunggang basikal di negeri ini.
Katanya, acara kali ini merupakan kesinambungan pada pada program Campaign For A Lane CFAL), yang dianjurkan sebelum ini.
“Acara ini merupakan penganjuran kali kedua dengan kerja sama G Club Penang Cyclists, Kelab Basikal LP MTB dan MPSP, selepas kejayaan menganjurkan acara yang sama sejauh 128km tahun lepas,” jelas Maimunah di sini.
Pada sidang media sama, wakil penganjur memberitahu, keputusan untuk menambah jarak kayuhan adalah untuk melayakkan acara ini disenaraikan sebagai 'century ride', sepertimana yang diiktiraf di seluruh dunia.
Seawal jam 6,45 pagi, kayuhan sejauh 160 kilom…

Rejuvinasi tugu kelip-kelip, tugu kapal kargo, kata ADUN Jawi

JAWI – Tugu kelip-kelip dan tugu kapal kargo yang menjadi mercu tanda Nibong Tebal akan direjuvinasikan semula oleh Epic Valley Holding Sdn. Bhd..
Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Jawi, Soon Lip Chee semasa melawat tugu itu memberitahu projek peremajaan kedua-dua stuktur konkrit itu termasuk mengecat semula, memasang lampu serta kerja-kerja lanskap.
Dua mercu tanda Nibong Tebal, tugu kelip-kelip dan tugu kapal kargo bakal diberi nafas baru oleh oleh Epic Valley Holdings Sdn. Bhd. dengan mengecat semula, pemasangan lampu serta kerja-kerja landsakap.
“Kelip-kelip merupakan sesuatu yang sinonim di laluan Sungai Kerian, manakala, kapal kargo melambangkan sejarah jeti Nibong Tebal sebagai pusat perdagangan pada zaman lampau
Lip Chee turut merakamkan penghargaan kepada Pengarah Urusan Epic Valley Holdings, Tan Sri Datuk Paduka Prof. Dr. Fng Ah Seng kerana menyumbang RM88,300 atas nama program tanggungjawab sosial korporat (CSR) dalam pemajuan projek penarafan tersebut.
"Beliau (Ah Sen…