Skip to main content

Posts

Showing posts from February 12, 2016

RM30.6 juta kos 33km laluan berbasikal turut dibiayai swasta, respons MBPP

GEORGE TOWN – Rancangan Majlis Bandaraya Pulau Pinang (MBPP) menyiapkan laluan basikal berdedikasi sepanjang 33 kilometer (km) menjelang tahun 2020 yang bernilai RM30.6 juta turut dibiayai oleh beberapa pemaju swasta, bukan dana pihak berkuasa tempatan (PBT) berkenaan semata-mata.
Menurut Timbalan Pengarah Kejuruteraan MBPP, Ir. A. Rajendran, laluan tersebut akan menyelusuri persisir pantai dari Tanjung Tokong ke tepian Lebuhraya Tun Dr. Lim Chong Eu dan berakhir di Lapangan Terbang Antarabangsa Pulau Pinang dekat Bayan Lepas.
Tambahnya, laluan berbasikal itu turut akan melalui tempat-tempat pelancongan dalam kawasan George Town Tapak Warisan Dunia UNESCO.
“Daripada keseluruhan laluan ini, sepanjang 12.5 km lorong basikal telah selesai dinaiktaraf. 
“Bakinya dijangka siap sepenuhnya menjelang tahun 2020,” ujar beliau kepada pemberita di sini baru-baru ini. 
“Laluan-laluan basikal ini melibatkan kos sekilometer yang berbeza-beza berdasarkan tender yang berasingan dan berperingkat untuk…

TPM bohong lagi, bawa masuk 1.5 juta buruh Bangladesh bisnes adiknya?

Kerana adiknya didakwa terlibat dalam bisnes membawa masuk pekerja asing ke tanah air ini, Timbalan Perdana Menteri seakan berbohong sekali lagi.
Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi dalam kenyataan terbarunya berdalih bahawa usaha membawa masuk 1.5 juta lagi buruh asing dari Bangladesh atas permintaan industri. 
"Pekerja asing yang akan dibawa masuk itu adalah mereka yang sudah berdaftar dengan kerajaan Bangladesh untuk tujuan pekerjaan.
"Kementerian Sumber Manusia akan memuktamadkan perincian perjanjian ini di Dhaka, Bangladesh pada 18 Februari dan akan ditandatangani selepas dipersembahkan kepada jemaah menteri," dalih Timbalan Presiden Umno itu, dipetik dari portal Berita Harian hari ini.
Portal berita atas talian Malaysiakini pada 11 Ogos tahun lalu mendedahkan, Real Time Networking Sdn Bhd, di mana adik Zahid - Abdul Hakim Hamidi - adalah pengerusi eksekutifnya, mencadangkan penyediaan satu sistem dalam talian di mana, dengan bayaran, pekerja boleh didaftar dan dipantau…