Skip to main content

Posts

Showing posts from September 23, 2014

Tak perlu sokongan 100 peratus kalau nak perintah parti, kata Presiden PAS

RAMAI susuk progresif dalam PAS tidak berani mendepani sikap Datuk Seri Abdul Hadi Awang kerana takut parti masa depan itu pecah disebabkan perbezaan pendangan.

Atas dogma itu, PASMA atau Persatuan Ummah Sejahtera Malaysia dianggap sebagai agen pemecah belah jamaah Islam PAS, sungguhpun ia hanya sebuah NGO sahaja.
Sedar tidak sedar, kepemimpinan dan akar umbi PAS tidak juga bersatu selepas selesainya Muktamar dan istiadat pelantikan Tuan Haji Mohd. Azmin Ali sebagai Menteri Besar Selangor yang baru.
Rupa-rupanya, PAS tetap dilihat berpecah. 
Kalau tanpa kehadiran PAS yang ditubuhkan untuk memastikan parti masa depan itu terus kekal koliasi politiknya dengan Pakatan Rakyat, PAS masih tetap dilihat berpecah.
Ini pemikiran klasik kerana perbezaan pendapat digambarkan sebagai pepecahan. 
PAS mungkin digambarkan bersatu-padu apabila 100 peratus ahli dan pemimpin bersetuju dengan Presidennya. Klasik!
Isu berbangkit itu turut diajukan oleh wartawan, semasa ehat Mesyuarat Kedua Penggal Kedua D…

Apek ini hanya naik MRT, berpakain seperti biasa sehingga sebuah akhbar dedahkan identitinya

APEK tua ni hanyalah antara ribuan pengguna MRT setiap pagi di Singapura. Tak ramai yang cam atau kenal siapakah apek ini hinggalah baru-baru ini akhbar republik itu mendedahkan identitinya.‘Apek’ yang dimaksudkan itu sebenarnya adalah Lim Siong Guan. Lim untuk pengetahuan anda adalah orang nombor satu di negara itu yang ditugaskan untuk mentadbir pelaburan dan khazanah Singapura.Jawatan yang disandangnya adalah Group President of Singapore Sovereign Wealth Fund GIC, atau kalau diterjemahkan ke Bahasa Melayu –Presiden Kumpulan Pertubuhan Pelaburan Pemerintah Singapura.Punyalah ‘humble’ dan ‘sempoy’ Lim ni, beg duit dia pun tak pernah berganti sejak 10 tahun lalu, siap ada sticker yang cucu-cucunya lekat. Di pejabat, perkara ‘kecil’ seperti melekatkan setem pun akan dilakukannya sendiri tanpa mengharapkan budak pejabat.Rutin kerja Lim adalah – empat hari di Singapura, San Francisco, New York, London, Singapura; dan empat hari lagi pusing Asia: Singapura, Mumbai, Tokyo, Seoul, Beijing, …

Muhammad Suhail, pendebat terbaik anak jati P.Pinang

PENDEBAT terbaik Pertandingan Debat Antara Sekolah-Sekolah Malaysia 2014 yang dimuat naik di laman Youtube lebih sebulan lalu rupa-rupanya adalah anak jati Pulau Pinang.Muhammad Suhail Rosidi, 17, adalah juara pertandingan debat terbuka anjuran bersama Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) dan Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM), yang disertai barisan pendebat terbaik daripada sekokah asrama penuh, sekokah swasta, sekolah agama dan sekolah harian.Menjejaki kejayaan itu, Muhammad Suhail semasa ditemui melahirkan rasa syukur kepada Ilahi atas kejayaan yang tidak disangka-sangkanya."Syukur, Alhamdulillah. Tak ,sangka kali pertama sertai pertandingan terbuka itu, pasukan kami dipilih sebagai johan."Dipilih sebagai pendebat terbaik pun sebenarnya tidak disangka-sangka, berasa sangat bersyukur," ujar Muhammad Suhail semasa diwawancara oleh fotojurnalis, ZAINULFAQAR YAACOB baru-baru ini.Muhammad Suhail merupakan anak sulung, dan mempunyai seorang adik perempuan, yang …