Desak Menteri Pengakutan jelas tender tertutup beli 831 kamera AES


AHLi Parlimen Bagan, Y.A.B Tuan Lim Guan Eng mendesak Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Kong Cho Ha supaya menjelaskan tentang projek pembelian serta pemasangan 831 Kamera 1Malaysia Sistem Pengangkutan Automatik (AES) yang didakwa melalui proses tender tertutup yang tiada integriti ekonomi.

"Saya difahamkan bahawa hanya sembilan syarikat yang dipilih untuk menyertai tender sungguhpun tujuh (syarikat) Sahaja yang mengemukakan tawaran.

"Kenapa tiada tender terbuka, tetapi, tender baru terpilih untuk pemasangan 831 kamera 1Malaysia di seluruh Malaysia," ujar beliau baru-baru ini di Kuala Lumpur.

Beliau yang juga Ketua Menteri Pulau Pinang turut mempertikai wibawa dua pemegang konsesi AES yang dilantik, iaitu Ates Sdn. Bhd. dan Betap Tega Sdn. Bhd. yang dipilih oleh kementerian.

Menurut Guan Eng, kedua-dua pihak itu mampu mendapat balik modal masing-masing melalui pengagihan surat keuntungan daripada smn yang dibayar melalui tiga peringkat:

Peringkat pertama - Untuk 5 juta saman pertama, RM16 setiap saman akan Petikan (RM80 juta).

Peringkat kedua - RM540 juta kutipan Sesudah dikongsi 50%, iaitu RM270 juta. Kerajaan mendapat jumlah yang sama.

Peringkat ketiga - 7.5% akan Petikan daripada surat keuntungan Sesudah. Kerajaan akan mengutip yang berlebihan.

"Sekiranya RM5 bilion Petikan setiap tahun, kedua-dua Hak Mengundi Pemegang konsesi akan untung RM80 juta di bawah peringkat pertama, RM270 juta di bawah peringkat kedua dan RM350 juta di bawah peringkat bagi ketiga - Lumayan jumlah sebanyak RM700 juta untuk kerja setahun.

"Yang nyata, dua pemegang konsesi tersebut akan lebih mendapat manfaat sementara 28 juta rakyat Malaysia akan rugi.

"Jangan lupa bahawa RM500 BR1M (Bantuan Rakyat 1Malaysia) tidak boleh membantu rakyat jika anda mendapat dua saman yang berjumlah RM600...(maka) RM100 anda akan rugi," tegas beliau.

Perkembangan terbaru itu sekaligus seakan menyerlahkan amalan kronisme di sebalik penguatkuasaan AES yang kononnya demi menangani salah laku trafik serta masalah kemalangan di jalan raya. -END

Comments

Disqus