Bisikan Syaitan bawa pada pelan bunuh Nabi, Abdul Hadi 'lari mesyuarat' atas nasihat orang tua mana?

Mungkin dua tiga onar Abdul Hadi punca Presiden PAS itu lari mesyuarat PAS pagi semalam.

Abu Jahal pun memanggil seorang wakil daripada semua kepala puak untuk satu mesyuarat tergempar, apabila melihat peribadi Rasulullah SAW kian mempengaruhi masyarakat arab Jahiliah.

Hanya Bani Abu Mutalib, Bani Abdul Manaf dan Bani Hasyim, serta mereka yang mempunyai hubungan Rasulullah SAW sahaja dilarang panggil ke perhimpunan United National Muta'assibibin Organization di PWTC dekat Darul Nadwah.

Diriwayatkan, seorang tua yang pakaiannya macam Orang Najd.

Rasulullah SAW menjelaskan lelaki tua yang turut menyertai dan membantu mesyuarat itu adalah Syaitan.

Seorang perwakilan, Abu Buhturi mencadangkan agar Muhammad SAW dipenjarakan.

Abu Mahal dan lelaki tua itu membangkang atas alasan pengikut Muhammad SAW akan kekal berkumpul di Makkah selama mana baginda dipenjarakan di sini.

Lambat laun, pengikut Muhammad SAW akan terus bertambah dan mampu menyerang balas apabila kuat kelak.

Selepas itu, ada pandangan lain supaya Muhammad SAW diusir keluar dari Makkah.

Syor itu pun dibantah atas alasan Muhammad SAW mampu membina pengaruh yang lebih besar dari luar sebelum menyerang balas Makkah, sebagaimana kemampuannya membina pengaruh sedia ada di sini.

Akhirnya, semua menemukan jalan buntu.

Abu Jahal kemudiannya, mencadangkan seorang wakil daripada tiap-tiap puak yang hadir, untuk membunuh Rasulullah SAW.

Jika pembunuhan itu dilakukan oleh semua puak, kata Abu Jahal lagi, tentulah semakin sukar untuk Bani Abu Mutalib, Bani Abdul Manaf dan Bani Hasyim menuntut bela atas kematian Muhammad SAW nanti.

Syaitan yang menjelma sebagai lelaki tua berpakaian ala orangNajd itu mencelah,  bahawa syor Abu Jahal itu adalah terbaik untuk membendung pengaruh Muhammad SAW.

Begitulah idea Abu Jahal, yang semacam dengan bisikan Syaitan yang menyerupa lelaki tua terbabit.

Bagaimanapun, Allah SAW menggagalkan tipu daya pemimpin United National Muta'assibibin Organization, sunguhpun mereka mendapat bisikan nasihat bantuan daripada Syaitan.

Firman Allah SWT yang bermaksud,

"Dan (ingatlah), ketika orang-orang kafir (Quraisy) memikirkan tipu daya terhadapmu( Muhammad) untuk menangkap dan memenjarakanmu atau membunuhmu, atau mengusirmu. Mereka membuat tipu daya dan Allah menggagalkan tipu daya itu. Allah adalah sebaik pembalas tipu daya." [Surah Al-anfal: 30]

Allah SWT yang Maha Mengetahui lagi Maha Bijaksana turut meloloskan Rasulullah SAW daripada kepungan sekumpulan pembunuh daripada United National Muta'assibibin Organization di kediaman Baginda SAW.

Pada malam itu, Rasulullah SAW menggenggam pasir dan ditaburkan ke atas kepala-kepala para pembunuh upahan, sebelum ke rumah Abu Bakar As-Siddiq, hingga melengkapkan ekspedisi Hijratul Rasul.

Firman Allah SWT yang bermaksud:

"Dan Kami jadikan (sifat tamak dan gila mereka kepada harta benda dan pangkat itu sebagai) sekatan (yang menghalang mereka daripada memandang kepada keburukan dan kesingkatan masa dunia yang ada) di hadapan mereka, dan sekatan (yang menghalang mereka daripada memikirkan azab yang ada) di belakang mereka (pada hari kiamat). lalu Kami tutup pandangan mereka; maka dengan itu, mereka tidak dapat melihat (jalan yang benar)." [Surah Ya-Seen: 9]

PENGAJARAN
Patut diambil pengajaran('ibrah daripada kisah ini, sungguhpun sejarah tidaklah boleh dijadikan sumber hukum syarak bagi polemik yang melanda organisasi PAS hari ini.

Sumber syarak itu ada empat, Al-Quran dan Hadith bersifat mutlaq. Manakala, ijmak dan qiyas bersifat dzonni.

Sebelum ini, saya telah siarkan Bukti Cikgu Pa pelingkop PAS, Mat Sabu sendiri kata Abg Mat Sabu sendiri kata Jawatankuasa Kerja PAS Pusat tak tahu mengenai Cikgu Pa gila.

Terbaru, saya sendiri menasihat elok Nik Zawawi jangan menipu rakyat Malaysia atas nama Islam, PAS

'Peguam PAS' kata, Perlembagaan beri ruang Presiden dirujuk ke JK Tatatertib parti.

Semacam selepas mesyuarat 10.30 pagi hingga sekitar jam 4.00 petang semalam, Geng Bas Sekolah gagal sekali lagi dalam pertahan langkahan Abdul Hadi hantar tiga nama calon Menteri Besar kepada Sultan Selangor, yang nyata langgar keputusan Mesyuarat Jawatankuasa PAS Pusat.

Saya diberitahu, Timbalan Presiden PAS Haji Mohamad Sabu jadi pengerusi mesyuarat, sebab Abdul Hadi ke luar negara (khabarnya didakwa mengelak lari ke Indonesia).

Oleh kerana Abdul Hadi tiada dalam mesyuarat itu, mesyuarat lebih tegang kerana majoriti AJK Pusat pertikai langkahan Abdul Hadi serta penyokongnya.

Cikgu Pa kekal gila, manakala, Mohamad Sabu pula tegas dengan keputusan bersama 17 Ogos lalu.

Sepatutnya, Abdul Hadi hadir mesyuarat JKPP hari ini, untuk memberi penjelasan - mengapa beliau bertindak bertentangan dengan perlembagaan PAS serta keputusan mesyuarat PAS Pusat 17 Ogos?

Kalau tanya saya, saya nak tulis cakap terbalik saja di sini.

"Rasulullah SAW semua benda ikut perasaan sendiri dan bukan mesyuarat pun.

"Sebab itu kot Abdul Hadi tak pernah pakai keputusan mesyuarat PAS Pusat sendiri belakangan ini.

"Kalau baca sirah Rasulullah SAW seperti di atas, orang kapiaq yang nak bunuh nabi pun mesyuarat, sungguhpun terima bisikan orang tua jelmaan Syaitan.

"Tapi, Abdul Hadi mesyuarat pun tidak.

"Bisikan Syaitan bawa pada pelan bunuh Nabi, Abdul Hadi 'lari mesyuarat' pagi semalam atas nasihat orang tua mana?" - BJ Faqar

Comments

Disqus