Paling teruk di Sg Rusa walaupun ribut kencang mula di Sg. Acheh, kata Hon Wai

WONG Hon Wai (paling kiri) mengiri Chow Kon Yeow (dua dari kiri) meninjau kerosakan bumbung dalam sebuah rumah di Kampung Sungai Rusa di sini, pagi tadi.

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB

GEORGE TOWN - Kampung Sungai Rusa merupakan kawasan paling teruk dipukul ribut kencang selama lebih lapan jam mulai 7.00 petang semalam, diikuti, kawasan Pantai Acheh dalam Kawasan Parlimen Balik Pulau.

Dalam kemaskini status terbaru Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Air Itam, Wong Hon Wei di dinding laman sosial facebook-nya, didapati lebih 200 rumah desa dekat Sungai Rusa mengalami kerosakan akibat bencana.

"Paling teruk di Sungai Rusa dengan kerosakan lebih 200 rumah, walaupun ribut kencang mula di Pantai Acheh," ujar Hon Wai yang juga Setiausaha Politik kepada Ketua Menteri YAB Tuan Lim Guan Eng kepada wartawan, petang tadi.

Unit Penerangan di bawah Pejabat Ketua Menteri Pulau Pinang turut menyertai pasukan Hon Wai dalam mendapatkan data awal berwajib daripada mangsa-mangsa bencana terbabit.

Sebelum itu, Hon Wai turut mengiringi Exco Kerajaan Tempatan, Pengurusan Lalulintas dan Tebatan Banjir merangkap Pengerusi DAP Pulau Pinang, Chow Kon Teow melawat beberapa rumah mangsa di Kampung Sungai Rusa di sini.


BERITA BERKAITAN:
Ribut kencang di Balik Pulau malam tadi mengingatkan banjir terburuk di Kelantan kini

Comments

Disqus