Agama purba wujud kerana adanya kontrak sosial, apa kaitannya dengan hapus hutang lapuk?

SEJARAH panjang amalan hutang dan batal hutang lapuk ( bad debt ) dalam tamadun purba Mesopotamia & Mesir (tahun 3000 ~ 1000 S.M) dulu. ...

05 August 2013

Lim Siew Khim pecah tradisi masuk Masjid Jelutong

AYUNYA busana YB Lim Siew Khim semasa ditemui dalam Masjid Jamek Jelutong.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sungai Pinang, Lim Siew Khim hari ini memcah tradisi di kawasan yang diwakilinya apabila menyertai jamuan berbuka puasa di Masjid Jamek Jelutong.

Penyokong Umno atau pelampau Perkasa mungkin menganggap insiatif Siew Khim meramahi umat Islam itu sebagai menghina rumah Allah.

Ini kerana, mereka berfahaman bahawa bukan Islam haram untuk memasuki masjid.

Walhal, ada Majlis Fatwa Kebangsaan (MFK) mengharuskan amalan itu dengan syarat-syarat yang jelas.
Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia Kali Ke-90 yang bersidang pada 1 Mac 2010 telah membincangkan Hukum Pelancong Bukan Islam Memasuki Masjid Dan Ruang Solat Utama Di Dalam Masjid. Muzakarah telah memutuskan bahawa pelancong bukan Islam diharuskan memasuki masjid dan ruang solat dengan syarat mendapat keizinan pihak pengurusan masjid dan perlakuan serta tingkah laku mereka tidak mencemarkan kesucian masjid dan sentiasa terkawal dan beradab. Walaubagaimanapun, perbuatan berdoa atau bertafakur oleh pelancong bukan Islam mengikut cara agama mereka dalam keadaan yang boleh menimbulkan fitnah adalah dilarang.

Harus atau haram YB non-Muslim DAP memasuki masjid?

PAS fatwa larang kerjasama dengan Kafir DAP yang dimanipulasi cybertroopers Umno dijawab!


Larang muslimah sertai Briged Wanita P.Pinang?

No comments:

Post a Comment

Disqus