Di atas satu bukit, mana boleh ada dua singa...SALAH satu yang baik selepas rejim kleptokrasi tumbang, masyarakat sivil sudah tidak takut lagi untuk menegur Perdana Menteri Ke-7 Tun Dr Mahathir Mohamad.

Malaysiakini melaporkan,  Peguam, MP bidas polis kerana tahan pengkritik Dr M.

Paling jenaka, tulisan status Ustaz Wan Ji semacam mengusik Presiden Parti Amanah Negara (Amanah) Tuan Haji Momahad Sabu, yang kini adalah Menteri Kewangan.

Di Facebook tadi, ada saya terbanyak kicauan Twitter Dr Mahathir yang tidak setuju pengkritiknya ditahan polis.Sementara menanti solat fardhu Jumaat di Masjid Cina, George Town, tentulah saya menzahirkan kegembiraan mengenai perkembangan terbaru pada sikap Dr Mahathir. 

Seorang pegawai di Pejabat Mufti Pulau Pinang, yang saya kira ahli Pan Malaysian Islamic Party, memberitahu Dr Mahathir suka tidak suka mesti memperlihat dirinya jauh lebih bagus berbanding ‘bakal perdana menteri Malaysia ke-8’ yang ketika ini telah bebas.

Sekali sekala, walaupun Presiden Pan Malaysian Islamic Party nampak semacam biol dan melampau, rasional juga pendapat ahli parti Islam seperti kawan saya ini.

Teringat telahan Exco Pemuda Parti Tindakan Demokratik (DAP) nasional waktu bersama-sama bersahur di Nasi Kandar Beratoq dekat TM Bagan, malam tadi.

“Di atas satu bukit mana boleh ada dua Singa,” seloroh beliau. 

END

Comments

Disqus