Seperti MRT, adakah tak berbaloi juga bina sekolah jika tiada ROI kepada Kerajaan?

Oleh: Zainulfaqar Yaacob
#DEKPOS | Diskusi Ekonomi Politik Sosial


Wacana Ekonomi | Kerajaan Pusat patut tak buat sekolah rendah dan sekolah menengah kebangsaan jika ambil kira pulangan hasil pelaburan (ROI) semata-mata.

Tanya Cikgu Besar Sekolah Kebangsaan Kebun Sireh tempat #InsyirahSolehah mengaji pun, beliau akan mengakui bina sekolah bukan boleh jana untung. Belanja gaji cikgu dll bertambah, ada laaa.

Kita ikut logik Neo Liberalisme atau Orde Liberalisme dengan mempopularkan idea penswastaan sekolah. Belanja Kerajaan akan berkurangan apabila sekolah rendah dan menengah pun kita swastakan.

Tapi, ada kesan berganda yang lain walaupun Kerajaan Pusat tetap berbelanja lebih untuk bina sekolah. Antaranya, kegiatan ekonomi berlaku sebab cikgu ada gaji, produktiviti buku dan makanan wujud sebab keperluan cikgu dan murid-murid. Murid-murid bijak sebab Kerajaan sedia sekolah untuk mereka belajar walaupun tiada ROI pun.

Harapan patut melihat bagaimana projek fasa II MRT Kajang umpamanya mewujudkan kesan berganda (multiplier effect) daripada segi ekonomi dan sosial membabitkan rakyat dan negara. 

Jangan percaya Malaysia akan bankrap sebab Kerajaan lebih berbelanja untuk meningkatkan kuasa produktiviti negara dan kuasa membeli rakyat.

Malaysia tak akan bankrap jika hutang terkumpul negara melebihi 55% berbanding GDP, kerana kekangan perundangan bukan bermakna wujud kekangan kewangan di Bank Negara Malaysia sendiri. 


Siap MRT Kajang belanja duit mana, kenapa hutang Pusat tak bertambah? 
 
Bayangkan RM46 bilion kos Pelan Induk Pengangkutan P.Pinang dalam bentuk 'hutang korporat'

Setuju?

Comments

Disqus