AG percaya atau tidak Shafee disogok RM9.5 juta dana 1MDB?

Majlis Mengenang Kasih Sayang Allahyarham Rozaimin Elias di Marrow Narrow dekat George Town Tapak Warisan Dunia UNESCO, pada malam tadi. 

GAMBAR rakan-rakan menyertai Majlis Mengenang Allahyarham Rozaimin Elias di cafe Narrow Marrow dekat George Town Tapak Warisan Dunia UNESCO pada malam tadi. | Gambar: Facebook Karen LaiAhli Majlis Tertinggi Umno seakan tak percaya Presidennya Datuk Seri Najib Tun Razak menyogok Tan Sri Shafee Abdullah sejumlah RM9.5 juta sebelum Datuk Seri Anwar Ibrahim dihukum penjara.


Datuk Seri Nazri Aziz dalam Malaysiakini dilaporkan berdalih, "Saya tidak percaya. Mengapa Najib kena bayar? Kerajaan perlu bayar (Shafee) bukan Najib. Sarawak Report tiada kredibiliti."


Pendedahan Sarawak Report ini sepatutnya sudah mendorong Peguam Negara (AG) Tan Sri Mohamed Apandi Ali untuk memulakan saman ke atas portal antarabangsa tersebut.


Ini kerana, Mohamed Apandi Ali setakat ini dilihat lebih berwibawa berbanding Shafee, yang telahpun dituduh menerima sejumlah dana daripada Najib.


Sarawak Report masih tidak mendedahkan transaksi lain daripada akaun Najib ke akaun Mohamed Apandi.


Dan, saya percaya Mohamed Apandi tahu kedudukan integriti dan wibawanya sebagai AG untuk menentang kebocoran maklumat transaksi bank, yang didedahkan Sarawak Report.


Seperti Nazri, kalau Sarawak Report mendedahkan yang Mohamed Apandi juga menerima sejumlah dana daripada Najib sebelum Anwar dihukum penjara, saya tidak akan percaya.


Lainlah, jika Sarawak Report mendedahkan bukti berwajib, dan sanggup disaman AG.


Sebelum pergi lebih jauh, elok juga saya bertanya, "Mohamed Apandi percaya atau tidak Shafee dituduh menerima RM9.5 juta?"


Saya mohon respons.

Comments

Disqus