Pesta Gawai, Keamatan tahun ke-4 di P.Pinang serentak 13 Mei

SUASANA perayaan berkembar di Pulau Pinang pada tahun lepas.

Oleh: WATAWA NATAF ZULKIFLI 

GEORGE TOWN - Kerajaan Pakatan Harapan Pulau Pinang sekali lagi akan menganjurkan Pesta Gawai Peringkat Negeri pada 13 Mei depan, serentak dengan sambutan Keamatan.

Wong Hon Wai selaku Setiausaha Politik Kepada Ketua Menteri Y.A.B. Tuan Lim Guan Eng berkata ini adalah keraian tahunan kali keempat dan Kerajaan Pulau Pinang mungkin satu-satunya di tanah air ini yang menganjurkan perayaan seumpama itu di luar negeri Sabah dan Sarawak. 

"Di Pulau Pinang sahaja terdapat 30,000 orang pemastautin yang berasal dari Sabah dan Sarawak dan mereka terdiri daripada  tiga sektor utama  iaitu penjawat awam, perkilangan dan penuntut di universiti.

"Tahun lepas sahaja 6,000 tetamu yang hadir dan kita jangkakan tahun ini lebih dari itu.

"Jadi, kita jemput semua lapisan masyarakat untuk memeriahkan Pesta Gawai Keamatan kali ke-empat anjuran Kerajaan Negeri pada 13 Mei 2017, jam 6:00 petang hingga 10:30 malam yang akan dirasmikan oleh Ketua Menteri, Y.A.B Tuan Lim Guan Eng," jelas Hon Wai yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Air Itam di sini pada pagi tadi. 

Pengerusi Penganjur, Joe Nyuin turut sertai sidang media itu.

Joe memberitahu, antara acara menarik pada program sambutan berkembar kali ini adalah penyediaan makanan tradisi Sarawak dan Sabah, seperti mi kolok, laksa Sarawak, ayam pansoh, bosou (ikan diawet), hinaba (salad ikan mentah) dan lain-lain lagi.

"Tidak ketinggalan juga persembahan kebudayaan kedua-dua negeri, Unduk Ngadau, Kumang, Keling (menonjolkan  kepahlawanan) dan bermacam lagi. Makanan halal turut disediakan untuk yang beragama Islam," jelas beliau lagi.

Disqus