Mohd. Faidrol anggap APC “rezeki anak”, Haji Baharim kongsi perasaan sebelum bersara


MOHD. Faidrol Mohd. Radzi (dua dari kiri) serta para penerima APC lain merakamkan gambar kenang-kenangan dengan Maimunah Mohd. Sharif di sini baru-baru ini.

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB

Mohd. Faidrol Mohd. Radzi, 34 tahun mula berkhidmat dengan Majlis Perbandaran Seberang Perai (MPSP) sejak 2010.

Paling mencabar, Pengarah Pelesenan tersebut memberitahu adalah ketika menangani penjajaan tanpa lesen yang sah di Taman Pelangi beberapa tahun lalu.

“Alhamdulillah...secara langsung saya tidak pernah menerima ugutan,” ujarnya Mohd. Faidrol ketika ditemui dalam Masjlis Penghargaan Pesara MPSP 2017 & Penyampaian Anugerah Perkhidmatan Cemerlang (APC) 2016 di Dewan Milenium Kepala Batas pada 21 Mac lalu.

Dalam majlis tahunan tersebut, Mohd. Faidrol merupakan antara 221 penerima APC.

“Saya mula bertugas di MPSP pada bulan Mac 2010 dan ini kali pertama saya mendapat APC,” jelas Mohd. Faidrol ketika ditemui di sini.

Atas pengiktirafan yang diterima, Mohd. Faidrol merakamkan penghargaan kepada Exco Kerajaan Tempatan, Pengurusan Lalulintas dan Tebatan Banjir, Chow Kon Yeow; Yang di-Pertua MPSP, Dato' Maimunah Mohd. Sharif; serta Setiausaha Majlis, Sr. Rozali Mohamud.

Mohd. Faidrol memberitahu beliau bertuah kerana mempunyai pasukan kerja yang begitu dedikasi.

“Jabatan Perlesenan penting di sisi MPSP kerana kami menyumbang hasil bukan cukai daripada sumber bayaran pelesenan.

“Isu penjaja tanpa lesen salah satu cabaran di jabatan tetapi kami senantiasa berusaha untuk mengurangkan birokrasi dengan pelanggan.

“Memang saya sendiri sedang mencari jalan untuk mengurangkan lagi birokrasi dengan pelanggan.

"Harapan saya suatu hari nanti semua lesen boleh terus dicetak dari rumah, sebagaimana perkhidmatan MyEG yang boleh memperbaharuan lesen secara online.

“Masih dalam perancangan lagi...apabila kita mempermudahkan pelanggan mendapatkan lesen, kita (MPSP) kena kuatkan sistem pemantauan kita supaya semua data premis berlesen dan tidak berlesen di hujung jari,” jelas beliau.

Mohd. Faidrol menganggap APC yang diterimanya itu adalah 'hadiah' buat isteri dan tiga anaknya.

“Bagi saya, yang penting buat kerja sehabis baik, naik taraf pengetahuan dan pengalaman serta jangan berkira andai bekerja lebih masa, jika ada rezeki anak dan isteri, Allah akan simpan untuk kita,” jelas beliau sambil melahirkan rasa syukur.

HAJI Baharim (kiri) menerima hadiah persaraan daripada Maimunah Mohd. Sharif (tengah) sambil disaksikan Rozali Mohamud di sini baru-baru ini.

Mahu dikenali sebagai “Haji Baharim”, 56 tahun, memberitahu beliau akan bersara pada 27 Julai depan.

Dalam nada yang sebak bercampur gembira, beliau berkata beliau bergitu gembira menjadi sebahagian “keluarga besar” MPSP.

“Saya mula bekerja dari bawah, sebagai kerani pada 16 November 1981, 1991 menjadi pembantu tadbir di (Jabatan) Khidmat Pengurusan.

“Oktober 2008, saya dilantik menjadi Kerani Kanan di Jabatan Kejuruteraan dan menjadi Ketua Kerani Kanan di Jabatan Perbendaharaan bermula bulan November 2011,” jelas Haji Baharim.

Haji Baharim turut berkongsi pengalaman manis menyediakan sistem carian fail secara offline dengan menggunakan sistem label fail.

“Bayangkan satu-satu jabatan itu berapa banyak fail jika MPSP ini adalah PBT (pihak berkuasa tempatan) paling besar di Malaysia.

“Sebagai kerani yang menguruskan fail secara offline, kalau tiada sistem susunan fail secara sistematik memang susah nak dicari.

“Atas pengalaman bekerja daripada bawah, saya dan kawan-kawan berjaya mendapatkan suatu kaedah mencari fail, dengan menggunakan sistem marking tape berwarna...contoh Kuning untuk (Daerah Seberang Perai) Utara dan Hijau untuk (Daerah Seberang Perai) Selatan.

“Sistem ini disediakan pada tahun 1989 dan saya bangga kerana sampai sekarang sumbangan saya dan kawan-kawan masih digunakan di MPSP,” jelas Haji Baharim.

Hari-hari terakhir Haji Baharim sebagai penjawat awam di MPSP, beliau melahirkan rasa yakin tahap pengurusan pentadbiran dan mutu pelanggan akan bertambah baik dengan kehadiran bakat baharu yang muda-mudi menyertai PBT berkenaan kelak.

Disqus