Jagdeep gesa BNM jelaskan kepada Persatuan Bank-Bank Malaysia isu kadar penolakan pinjaman perumahan setinggi 60%GEORGE TOWN - Lambakan produktiviti (over production) mungkin akan terjadi di Pulau Pinang kelak, iaitu situasi lambakan rumah mampu milik bukanlah disebabkan unit hartanah yang dibina melebihi permintaan, tapi disebabkan tidak mampu didiami oleh rakyat yang layak.

Justeru, Exco Perancangan Bandar & Desa dan Perumahan, Jagdeep Singh Deo menggesa Bank Negeri Malaysia (BNM) segera memberi penjelasan kepada Persatuan Bank-Bank Malaysia (ABM) mengenai kadar bank menolak permohonan pinjaman perumahan rakyat yang begitu tinggi sehingga kini. 

"Hal ini (kadar penolakan pinjaman perumahan yang tinggi) perlu ditangani memandangkan di Pulau Pinang, kita (Kerajaan Negeri) mempunyai unit-unit rumah mampu milik (RMM) yang berharga antara RM160,000 ke RM220,000 yang tidak dapat dijual meskipun permohonan bagi unit-unit tersebut adalah sangat tinggi.

"Misalnya, di Bandar Cassia, Fasa 1 (terletak di Batu Kawan), Kerajaan Negeri menawarkan 520 unit RMM (di bawah harga RM250,000) dengan 900 permohonan yang layak di bawah tapisan SPEC (Jawatankuasa Pembersihan Proses Perolehan Perumahan), tetapi apabila pemohon membuat permohonan pinjaman, hanya 44 peratus sahaja diluluskan," jelas Jagdeep kepada pemberita di sini, 2 April lalu.

8 Mac lalu, Jagdeep memberitahu Pertubuhan Pemaju Hartanah dan Perumahan Malaysia (REHDA) mendedahkan bahawa kadar penolakan permohonan pinjaman perumahan mencecah sehingga 60 peratus.

Lagipun katanya, cabaran rakyat untuk memiliki rumah pertama mereka ini turut mendapat kata sepakat daripada Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kerajaan serta pihak pembangkang Pulau Pinang.

"Bukan itu sahaja, pihak pembangkang di Pulau Pinang, Barisan Nasional (BN) juga bersama-sama Kerajaan Negeri mengemukakan usul bersama berhubung isu ini.

"Hal ini menunjukkan bahawa BN juga tahu dan sedar bahawa kadar penolakan permohonan pinjaman perumahan adalah amat tinggi sehingga menyukarkan pembeli rumah pertama membeli rumah.

"Sebab itu, saya tidak faham kenapa ABM melalui kenyataannya pada 17 Mac lalu menyangkal dakwaan REHDA dan menyatakan bahawa kadar kelulusan pinjaman perumahan pada 73.8 peratus bagi tahun 2016.

"Jadi, bagi pihak Kerajaan Negeri Pulau Pinang, saya ingin menggesa BNM beri penjelasan, mana satu situasi yang sebenar, adakah kadar penolakan pinjaman perumahan tinggi atau sebaliknya seperti yang dinyatakan oleh ABM," gesanya yang ADUN Datuk Keramat.

Jagdeep menyatakan berhasrat untuk berjumpa dengan Menteri Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Tan Sri Noh Omar bagi membincangkan isu berbangkit ini.

Disqus