Skip to main content

Exco umum RM490,000 projek cegah banjir di Solok Merican ke Jalan PahangOleh: ZAINULFAQAR YAACOB

KOMTAR
- Kejadian banjir kilat di sekitar Solok Merican ke Jalan Pahang baru-baru ini disebabkan sistem perparitan sedia ada tidak mampu menampung limpahan air dari lembangan Sungai Pinang.

Mengulas lanjut, Exco Kerajaan Tempatan, Pengurusan Lalulintas dan Tebatan Banjir, Chow Kon Yeow berkata Kerajaan Negeri melalui Majlis Bandaraya Pulau Pinang (MBPP) meluluskan RM490,000 untuk projek pembesaran longkang sedia ada; meningkat aras ketinggian sebahagian jalan; serta menyediakan laluan pejalan kaki di sini.

"Ini adalah antara projek jangka pendek yang dilaksanakan oleh Kerajaan Negeri...kerja-kerja pelaksanaan projek dijangka pada bulan Jun ini.

"Diharapkan, projek ini dapat mengurangkan risiko banjir kilat selepas siap pada bulan Disember 2017 nanti," jelas Kon Yeow yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Padang Kota kepada pemberita, ketika melawat lokasi kejadian banjir kilat di sini pada tengah hari tadi.

Turut serta, ADUN Komtar, Teh Lai Heng dan Setiausaha Bandaraya MBPP, Ar. Yew Tung Seang.

Dalam perkembangan lain, Kon Yeow memberitahu terdapat 11 projek mengurangkan risiko banjir dilaksanakan di negeri ini, dengan kos RM51,990,652.20 daripada sumber caruman perparitan.

Itu, katanya lagi, tidak termasuk sembilan projek lain di negeri ini dalam tempoh tahun 2017 hingga 2019, yang menelan belanja RM150 juta.

"Sehinggalah projek-projek yang sedia ada dirancang ini siap, barulah dapat dilihat kesannya," jelas Kon Yeow yang juga Pengerusi Parti Tindakan Demokratik (DAP) Negeri Pulau Pinang.