Skip to main content

15,942 penyertaan, pecah rekod larian ria terbesar 'Malaysia Book of Records' lagi

KETUA Menteri menjulang sijil Malaysia Book of Records sejurus acara Larian Saya Sayang Pulau Pinang bagi kawasan Seberang Perai diiktiraf sebagai Fun Run yang paling banyak menerima penyertaan dekat Dewan Haji Ahmad Badawi, Butterworth.


Oleh: WATAWA NATAF ZULKIFLI
Gambar: AHMAD ADIL MUHAMAD

BAGAN DALAM – Penyertaan 15,942 orang dalam acara Larian Saya Sayang Pulau Pinang edisi kedua di Seberang Perai baru-baru ini cukup untuk memahatkan kejayaan dalam Malaysia Book of Records (MBOR) sebagai larian ria paling ramai disertai di tanah air ini.

Sebelum acara pelepasan peserta, Ketua Menteri Y.A.B Tuan Lim Guan Eng dalam ucapannya melahirkan rasa optimis rekod terdahulu mampu dipecahkan oleh 'orang-orang Pulau Pinang'.

Rekod sebelum ini adalah 15,000 orang bagi acara fun run... sebenarnya kita (Kerajaan Negeri) tidak tahu, kita cuma tutup penyertaan pada 31 Mac kerana padang ini sudah penuh, tetapi saya yakin kita mampu pecahkan rekod Malaysia.

Kita pecah rekod Malaysia, kita tunjukkan bahawa Pulau Pinang tetap bersama sebagai negeri kita, kita tetap sayang Pulau Pinang!” ucap beliau dengan penuh bersemangat di hadapan ribuan peserta di padang awam Dewan Haji Ahmad Badawi dekat Butterworth baru-baru ini.

Hadir sama, barisan Exco Kerajaan Negeri, Ahli-ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN), Yang di-Pertua Majlis Perbandaran Seberang Perai, Dato' Maimunah Mohd. Sharif, Setiausaha Perbandaran bagi MPSP, Sr. Rozali Mohamud; Ahli-ahli Majlis bagi MPSP dan isteri kepada Ketua Menteri, Betty Chew Gek Cheng.

Guan Eng dalam pada itu turut bersemangat turun berlari bersama rakyat Pulau Pinang dalam acara sejauh enam kilometer mengelilingi Butterworth itu.

Guan Eng serta pemimpin Kerajaan Negeri Pakatan Harapan yang lain kelihatan tanpa segan silu melayan permintaan berswafoto bersama orang ramai di sini.

Terdahulu, edisi pertama Larian Saya Sayang Pulau Pinang peringkat Pulau dilangsungkan pada 13 Mac lepas di tengah-tengah George Town Tapak Warisan Dunia UNESCO.

Kerajaan Negeri menganjurkan kedua-dua edisi larian ria tersebut sebagai simbol bantahan bersama pada hasrat Menteri Wilayah Persekutuan, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor yang mahu 'merampas' Pulau Pinang untuk dijadikan Wilayah Persekutuan baharu. - 11 April 2017