Skip to main content

Kerajaan P.Pinang hasrat beri 3 hari cuti kepada ibu bapa bawa anak berusia di bawah 12 tahun ke hospital

CHONG Eng.


Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB

GEORGE TOWN – Kerajaan Pulau Pinang berhasrat melaksanakan pemberian tiga hari cuti bergaji setahun kepada kedua-dua ibu bapa dalam perkhidmatan awam, yang mahu membawa anak mereka berusia 12 tahun ke bawah untuk mendapatkan rawatan di hospital.


Ketua Menteri, Y.A.B. Tuan Lim Guan Eng berkata, dasar itu telah pun diluluskan dalam mesyuarat exco Kerajaan Negeri pada pagi ini serta akan dilaksanakan, jika mendapat kelulusan Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) di bawah Kerajaan Pusat.

"Saya dan anggota Exco Kerajaan telahpun mengarahkan Setiausaha Kerajaan Negeri (Dato' Seri Farizan Darus) untuk membuat permohonan ini kepada Jabatan Perkhidmatan Awam, dan ia hanya boleh dilaksanakan selepas kelulusan diberikan oleh JPA," jelas Guan Eng yang juga Setiausaha Agung Parti Tindakan Demokratik (DAP) Kebangsaan dalam sidang media di Komtar pada tengah hari tadi.

Turut serta, Exco Kerajaan Tempatan, Pengurusan Lalulintas dan Tembatan Banjir, Chow Kon Yeow yang juga Pengerusi DAP Negeri; Exco Belia & Sukan, Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Chong Eng; Exco Kebajikan & Masyarakat Penyayang dan Alam Sekitar, Phee Boon Poh; dam Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Pengkalan Kota, Lau Keng Ee.

Menurut Guan Eng, hasrat itu asalnya adalah cadangan sayap wanita DAP dan diluluskan dalam Jawatankuasa Eksekutif Pusat (CEC) parti pada 27 Mac lalu, sebelum diketengahkan dalam Mesyuarat Exco Kerajaan Negeri Pulau Pinang pada pagi tadi.

Dalam sidang media sama, Chong Eng menyifatkan hasrat Kerajaan Negeri sebagai 'hadiah' menjelang sambutan Hari Buruh pada 1 Mei nanti, jika diluluskan JPA kelak.