Perpustakaan awam sedia 'Sudut Robotik' pertama negara di P.Pinang

KETUA Menteri serta para pemimpin Kerajaan Negeri melihat model robot pada majlis pembukaan 'Sudut Sains @PPAPP" di Perpustakaan Awam Pulau Pinang dekat Seberang Jaya, pada 25 September 2016 lalu.


Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB

SEBERANG JAYA - Pengunjung Perpustakaan Awam Negeri Pulau Pinang kini berpeluang menimba ilmu dengan berinteraksi dengan peralatan dan perkakas robotik di Sudut Sains di sini.

Menurut Ketua Menteri Y.A.B. Tuan Lim Guan Eng, pembukaan "Sudut Sains @PPAPP" tersebut sekaligus menjadikan perpustakaan awam negeri ini adalah yang pertama negara menyediakan menyediakan kemudahan pengajian teknologi robotik kepada masyarakat.

"Ia semestinya menjadi satu kebanggaan kepada kita di Pulau Pinang," jelas Guan Eng pada Majlis Perasmian Science Corner @ PPAPP di sini pada pagi tadi.

Hadir sama, Timbalan Ketua Menteri II Prof. P. Ramasamy yang juga Exco Perancangan Ekonomi Negeri, Pendidikan, Sumber Manusia dan Sains, Teknologi & Inovasi, Soon Lip Chee (Ahli Dewan Undangan Negeri Jawi), Pengerusi Perbadanan Perpustakaan Awam Pulau Pinang (PBAPP) Dato' Dr. Mujahid Yusof Rawa yang juga Ahli Parlimen Parit Buntar.

Guan Eng memberitahu Kerajaan Negeri hari ini sedar mengenai kehadiran revolusi perindustrian keempat yang berkisar mengenai Analisis Data Besar & Data Terbuka (BDA), Pengkomputeran Awam (Cloud Computing) dan Internet Untuk Segala-Galanya (IOT).

Mengulas lanjut, katanya, revolusi perindustrian pertama mengenai kejenteraan, disusuli revolusi kedua mengenai kuasa elektrik dan produktiviti, manakala, revolusi ketiga mengenai internet dan komputer telahpun ditempuhi dunia sebelum ini.

"Pulau Pinang tidak mempunyai pilihan lain selain terpaksa melibatkan diri dalam Revolusi Perindustrian Keempat sekiranya kita tidak mahu ketinggalan dalam industri 'kilang pintar', yang menjadi teras teknologi masa depan," jelas Guan Eng yang juga ADUN Air Putih merangkap Ahli Parlimen Bagan.

Pada perkembangan lain, Guan Eng memberitahu pembukaan Perpustakaan Digital Pulau Pinang  berhampiran lokasi bersejarah Penang Free School secara percuma tidak lama lagi, juga merupakan yang pertama di tanah air ini kelak.

Jelas beliau, perpustakaan digital pertama negara ini menyediakan lebih 3,000 e-buku atas talian secara bebas, diharap menjadi jendela kemajuan masa depan bagi generasi muda di negeri ini.

Comments

  1. Bluehost is the best web-hosting company with plans for any hosting requirments.

    ReplyDelete

Post a Comment

Disqus