Padah GST, hasil Q2 2016 susut 30 peratus

KETUA Menteri.

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB

SEBERANG JAYA - Hasil kutipan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) pada suku kedua (Q2) tahun 2016, mulai bulan Mac hingga Jun lalu menyaksikan angka penurunan sebanyak 30 peratus berbanding tempoh sama Q1.

Mengulas lanjut, Ketua Menteri Y.A.B. Tuan Lim Guan Eng berkata ekonomi negara dan sektor perniagaan akan mengalami kesan berantai yang lebih parah jika Kerajaan Persekutuan masih berdegil untuk melaksanakan cukai baharu itu.

"Hasil kutipan GST jatuh kira-kira 30 peratus (pada Q2 berbanding Q1 2016) walaupun laporan tertentu yang dibuat sendiri oleh Kerajaan Persekutuan kononnya prestasi ekonomi negara bertambah kukuh dengan peningkatan sebanyak 3 peratus.

"Jika (hasil kutipan) GST adalah penanda aras untuk mengukur tahap kesejahteraan rakyat dan ekonomi sesebuah negara, sepatutnya menunjukkan peningkatan dan bukan penurunan (sehingga 30 peratus)," jelas Guan Eng yang juga Ahli Parlimen Bagan kepada pemberita pagi tadi.

Sebelum itu, Guan Eng yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Air Putih merasmikan Majlis Pembukaan "Sudut Sains @PPAPP" di Perpustakaan Awam Negeri Pulau Pinang di sini.

Timbalan Ketua Menteri II Prof. P. Ramasamy yang juga Exco Perancangan Ekonomi Negeri, Pendidikan, Sumber Manusia dan Sains, Teknologi & Inovasi, Soon Lip Chee (ADUN Jawi), Pengerusi Perbadanan Perpustakaan Awam Pulau Pinang (PBAPP) Dato' Dr. Mujahid Yusof Rawa yang juga Ahli Parlimen Parit Buntar turut sertai majlis tersebut.

Guan Eng memberitahu, hasil kutipan GST dalam Q1 2016 mulai bulan Januari hingga Mac keseluruhannya direkodkan sebanyak RM10.2 bilion.

Katanya lagi, hasil GST pada Q2 tahun ini direkodkan berkurangan menjadi RM7.1 bilion sahaja.

"Ini menunjukkan rakyat semakin sukar untuk menanggung bebanan (hidup akibat GST).

"Sektor perniagaan kian menderita manakala golongan 'makan gaji' semakin bermasalah dalam mencari rezeki.

"Kami (Kerajaan Negeri) telah berulang kali menegaskan bahawa GST akan memberi kesan negatif kepada negara, tetapi kata-kata kita jatuh ke telinga pekak (para pemimpin) kerajaan persekutuan," jelas Guan Eng sambil menggesa GST ditangguhkan serta-merta.

Selain itu, Guan Eng turut menasihatkan Kerajaan Persekutuan supaya mengamalkan tadbir urus kewangan secara berintegriti dan berjimat-cermat.

Ini katanya demi memastikan jumlah hutang terkumpul Kerajaan Pusat tidak bertambah dengan mendadak ketika negara menghadapi situasi ekonomi global yang kian mencabar, kini.

Kutipan bersih GST bagi tempoh 1 April 2015 sehingga 31 Disember 2015 adalah sebanyak RM27.01 bilion.

Comments

Disqus