Bahaya kalau beri 'pisau tajam' kepada orang jahat"Sepi. Membaca. Bubur McD..." Inilah ekspresi saya sambil melayan buku dan bubur di McDonald's Bandar Sunway dekat Seberang Jaya 4.15 pagi Sabtu 4 Jun 2016 di sini.


RESPONS FIQH SAYA:
Barangkali orang baik akan guna pisau tajam untuk potong sayur.

Tapi, orang jahat akan guna pisau tajam yang sama untuk memeras atau menzalimi hatta membunuh jiwa lemah yang lain. 

Jadi, bahaya kalau beri pisau tajam kepada orang jahat.

Begitu juga lah dengan Hudud, keadilan syariat Allah tidak dipertikai pun, semacam kita tak pertikai kegunaan pisau yang tajam untuk tujuan yang baik. 

Tetapi, rejim akan menyalahgunakan hudud sebagaimana mereka menyalahgunakan undang-undang draconian tertentu untuk menzalimi rakyat yang menentang mereka. 

Contoh,  kegunaan SOSMA, Akta Hasutan dll untuk menentang pemberontakan rakyat ke atas penyelewengan kewangan serta kuasa di bawah pentadbiran Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak, belakangan ini. 

Justeru, jangan beri peluang kepada rejim zalim Umno untuk memanjangkan kezaliman pada pemimpin mereka dengan memanipulasi polemik Hudud. 

RUU355 bukan Hudud sebagaimana didakyah oleh pemimpin PAS yang cenderung pada kepemimpinan kotor Najib.

Sempena PRK Kuala Kangsar dan Sungai Besar, ayuh rakyat bersama-sama Pakatan Harapan, menolak projek kezaliman yang dimuslihatkan oleh PAS serta Umno Barisan Nasional.

Ingat! Bahaya jika beri 'pisau tajam' kepada orang jahat.

Ingat! Bahaya jika Hudud disalahguna oleh pemimpin hipokrit PAS, Umno BN.

Mari menekuni nasihat daripada sabda Rasulullah S.A.W yang bermaksud:

"Telah menceritakan kepada kami Abul Walid telah menceritakan kepada kami Al Laits daripada Ibn Syihab daripada 'Urwah daripada Aisyah, bahawa Usamah pernah mengajak Nabi S.A.W berdialog untuk memberi keringanan terhadap seorang wanita, maka Nabi bersabda: Sesungguhnya telah binasa umat terdahulu (disebabkan) mereka menegakkan hukuman kepada orang-orang yang lemah, dan meninggalkan hukuman bagi pemimpin bangsawan, Demi Dzat yang jiwaku berada di tangan-Nya, jika Fatimah melakukan hal itu, aku potong tangannya."

حَدَّثَنَا أَبُو الْوَلِيدِ حَدَّثَنَا اللَّيْثُ عَنْ ابْنِ شِهَابٍ عَنْ عُرْوَةَ عَنْ عَائِشَةَ أَنَّ أُسَامَةَ كَلَّمَ النَّبِيَّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ فِي امْرَأَةٍ فَقَالَ إِنَّمَا هَلَكَ مَنْ كَانَ قَبْلَكُمْ أَنَّهُمْ كَانُوا يُقِيمُونَ الْحَدَّ عَلَى الْوَضِيعِ وَيَتْرُكُونَ الشَّرِيفَ وَالَّذِي نَفْسِي بِيَدِهِ لَوْ أَنَّ فَاطِمَةَ فَعَلَتْ ذَلِكَ لَقَطَعْتُ يَدَهَا

(رواه البخاري، رقم : 6,289)

Wallahu 'alam.

ZAINULFAQAR YAACOB
Wartawan

BILIK OPERASI MASYARAKAT PASMA
Jalan Daeng Selili, Kuala Kangsar

Jumaat | 3 Jun 2016 | 4.47 petang
#PRKKualaKangsar2016

019 424 1583
y.zainulfaqar@gmail.com
faqar.blogspot.com

Comments

Disqus