Memo Guan Eng berkaitan Pelan Kebenaran Merancang sesudah tender terbuka tanah Taman Manggis kepada KLIDC, Kon Yeow respon Malaysia Today

CHOW Kon Yeow (kanan) pada sidang media bersama-sama Lim Guan Eng di sini pada pagi tadi antara lain mendedahkan mengenai salinan dokumen Memo Ketua Menteri berkaitan permohonan Pelan Kebenaran Merancang yang ditawarkan sesudah KLIDC memiliki 'tanah awam' berseblahan Taman Manggis, 

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB

GEORGE TOWN - Laporan atas talian Malaysia Today dan beberapa akhbar lain mengaitkan suatu memo Ketua Menteri, Y.A.B. Tuan Lim Guan Eng dengan unsur campur tangan dalam proses penjualan tanah awam kepada Kuala Lumpur International Dental Centre (KLIDC) adalah tidak berasas.

Mengulas lanjut, Exco Kerajaan Tempatan, Pengurusan Lalulintas dan Tebatan Banjir, Chow Kon Yeow berkata, ternyata memo tersebut adalah berkaitan dengan permohonan Pelan Kebenaran Merancang, dan bukan mengenai proses jual beli tanah seluas 1.1 ekar di Taman Manggis.

"Perkara yang dinyatakan dalam memo ini adalah berhubung dengan permohonan (Pelan) Kebenaran Merancang).

"Memo ini tiada kaitan dengan tender untuk penjualan tanah, yang sebenarnya sudah berlaku sebelum ini.

"Oleh kerana KLIDC mendapat milikan tanah, barulah dia berhak untuk memohon Pelan Kebenaran Merancang," jelas Kon Yeow pada sidang media bersama-sama Guan Eng di sini, pagi tadi.

Justeru, Kon Yeow berkata, artikel bertajuk 'Leaked Internal State Memo Proves LGE Personally Intervened In KLIDC Land Approvals' adalah mengelirukan pembaca portal berita berkenaan, http://www.malaysia-today.net.


Comments

Disqus