Dr. Afif perjelas kejayaaan ekonomi negeri kepada rombongan Semenyeh, Selangor

DR. Afif Bahardin (duduk, kiri), Hamidi A. Rahman (duduk, kanan) serta peserta rombongan dari Semenyih, Selangor merakamkan gambar kenang-kenangan semasa melawat Komtar di sini baru-baru ini.

GEORGE TOWN - Rombongan 50 pengunjung dari Selangor diketuai Pegawai Penyelaras KADUN (PPK) Semenyih, Hamidi A. Hasan bertandang ke Pejabat Exco Pertanian & Industri Asas Tani, Pembangunan Desa dan Kesihatan, Dr. Afif Bahardin di sini baru-baru ini.

Dr. Afif berkata kesempatan itu dimanfaatkan dengan menjelaskan mengenai rekod kejayaan Kerajaan Negeri hari ini dalam memajukan ekonomi Pulau Pinang serta program-program kebajikan yang disediakan untuk rakyat.

“Ini adalah lawatan biasa dan saya menerangkan beberapa perkara mengenai Kerajaan Negeri seperti program-program kebajikan yang dibuat sejak tahun 2008 hingga kini,” jelas Dr. Afif kepada pemberita di Bilik Mesyuarat Unit Pembangunan Ekonomi Negeri Pulau Pinang (UPEN), Komtar.

Dr. Afif memberitahu, rombongan pada 21 Mac turut dibawa menjelajah Kawasan Dewan Undangan Negeri (KADUN) Seberang Jaya, serta Parlimen Permatang Pauh yang kini diwakili oleh Ketua Pembangkang Parlimen Malaysia, Datuk Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail.

Pada majlis itu, Dr. Afif menerima cenderahari daripada Hamidi, sebelum acara merakamkan gambar kenang-kenangan serta majlis jamuan.

Dalam kenyataan balas, Hamidi mempelawa Afif mengatur rombongan serupa ke Semenyih demi mengeratkan lagi silaturahim kedua-dua belah pihak.

Pelaburan ke Pulau Pinang pada tahun 2014 adalah ketiga tertinggi di belakang negeri Johor, dan Sarawak, dengan Selangor di kedudukan keempat terbaik.

Laporan Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA) dipetik mendedahkan, keseluruhan pelaburan di Pulau Pinang berjumlah RM8.2 bilion (RM8,162,372,366), iaitu RM3,048,778,075 daripada pelabur domestik dan baki RM5,113,594,291 daripada pelabur asing. 

Jumlah keseluruhan pelaburan ke Pulau Pinang bagi tahun 2013 pula berjumlah RM3.9 bilion (RM3,912,256,265), iaitu RM2,117,861,775 daripada pelaburan domestik dan baki RM1,794,394,490 daripada pelaburan asing.

Berasaskan rekod dwi tahunan itu, sekaligus menunjukkan pelaburan ke Pulau Pinang bagi tahun 2014 meningkat kira-kira 109 peratus berbanding tahun 2013.

Itu tidak termasuk pengumuman baru-baru ini berhubung jumlah tunggakan Kerajaan Pulau Pinang kepada Kerajaan Persekutuan adalah paling rendah berbanding negeri-negeri lain, iaitu sebanyak RM1.5 juta sahaja.

Manakala, jumlah hutang terkumpul Kerajaan Pulau Pinang kepada Pusat sehingga tahun 2015 turut berada pada kedudukan paling rendah, iaitu sebanyak RM69.36 juta berbanding RM625.44 juta ketika tampuk pemerintah berpindah tangan daripada pemimpin Umno Barisan Nasional pada tahun 2008.

Comments

Disqus