Pengecut jangan jadi pemimpin, Guan Eng nasihat 'Ahli Majlis' MBPP

Selepas sesi demontrasi, Ketua Menteri turut melakukan prosedur CPR dengan menggunakan alat AED di sini baru-baru ini.

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB

GEORGE TOWN - Semua Ahli Majlis bagi Majlis Bandaraya Pulau Pinang dinasihatkan supaya bekerja sepasukan, terutama dalam melaksanakan penguatkuasaan berwajib.

Ketua Menteri, Y.A.B. Tuan Lim Guan Eng memberi nasihat itu secara umum, tanpa menyebut nama-mana pihak.

"Kalau takut, ini tidak lain tidak bukan anda pengecut dan tidak harus cuba tonjol sebagai pemimpin.

"Pemimpin dalam MBPP, saya rasa jangan ingat apabila anda jadi pengecut (dengan begitu sahaja kerana) penguatkuasa ada mata dan boleh lihat siapa membela semasa mereka buat (penguatkuasaan) yang betul," tegas Guan Eng.

Beliau yang juga ADUN Air Putih berkata demikian, selepas merasmikan Majlis Pelancaran Alat Automated External Defibrillator (AED) Sempena Program 'Penang Heart-Safe', di perkarangan Bangunan Dewan Bandaraya dekat Padang Kota di sini, pagi tadi.

KETUA Menteri menyampaikan ucapan perasmian pada Majlis Pelancaran AED Sempena Program 'Penang Heart-Safe' di perkarangan hadapan Dewan Bandaraya dekat Padang Kota, pagi tadi.
Sebelum itu, Guan Eng dalam ucapannya mensyorkan kempen belajar prosedur mengembalikan denyutan jantung atau CPR, serta kaedah menggunakan AED perlu dimulakan di peringkat sekolah, supaya lebih cepat menimbulkan kesedaran awam.

Manakala, Exco Pertanian & Industri Asas Tani, Pembangunan Desa dan Kesihatan pula memberita, pemasangan AED di sini merupakan majlis pelancaran kelima peringkat negeri.

Tambah beliau, Kerajaan Negeri membelanjakan RM41,340 untuk memasang kesemua 10 alatan AED di lokasi-lokasi terpilih, di negeri ini.

Setiausaha Majlis Bandaraya Pulau Pinang (MBPP), Ar. Ang Aing Thye serta beberapa Ahli Majlis lain, Dr. Luah Lean Wah (Pengerusi Jawatankuasa Pengelola), Tommy Ooi (Penasihat Lions Club Internation 308 B2, Dr. Ng Siew Hian (Penaung Penang CPR Society), Dr. Goh Eng Leong (Presiden Penang CPR Society), Dato' Dr. Yee Thiam Sun (Pemerintah Negeri St. John Ambulans Malaysia Pulau Pinang), Dato' B.J. Yeang (Pengerusi Persatuan Bulan Sabit Merah Cawangan Pulau Pinang) dan Christopher Barnabas (Pengarah Operasi Asia Pasifik Zoll Medical Corporation) turut menyertai majlis pelancara alat AED di sini.

GIMIK penyerahan alat AED oleh Dr. Luah Lean Wah (paling kiri) kepada Ang Aing Thye (paling kanan), sambil disaksikan Ketua Menteri (tiga dari kiri) dan Dr. Afif Bahardin (dua dari kiri) di sini, pagi tadi.
Terdahulu, Ahli Majlis MBPP, Dr. Lim Mah Hui yang juga anggota Jawatankuasa Pemandu Forum Pulau Pinang (Penang Forum) antara individu dilihat lantang mengkritik kerja-kerja penguatkuasaan trafik di Bahagian Pulau.

Dalam suatu dialog dengan Penang Forum, Guan Eng sendiri pernah menawarkan Mah Hui untuk mengetuai kerja-kerja penguatkuasaan trafik dengan sokongan penuh MBPP, namun ditolak.

Susulan itu, Mah Hui dilaporkan mendakwa MBPP sambil lewa dalam melaksanakan kerja-kerja menunda kenderaan yang parkir secara salah, sehingga mengakibatkan trafik sesak di beberapa lokasi berwajib.

Dalam reaksi balas, Guan Eng menganggap dakwaan Mah Hui itu sebagai suatu pembohongan.

Tegasnya, Mah Hui wajar bertanggungjawab atas dakwaannya itu serta memohon maaf kepada Datuk Bandar MBPP, Dato' Patahiyah Ismail dan Aing Thye.

Mah Hui dalam kenyataan terbaru dilaporkan berkata, beliau sepatutnya tidak didakwa melakukan pembohongan dalam isu berbangkit tersebut.

Mah Hui yang semasa itu masih di Australia memberitahu, beliau akan mengemukakan fakta serta angka berhubung isu berbangkit tersebut, apabila kembali ke tanah air.

Comments

Disqus