Anak Malaysia di luar negara pun perlu biasiswa JPA, tegas Guan Eng

KETUA Menteri, Y.A.B. Tuan Lim Guan ENg menasihatkan para pelajar supaya mengubah nasib masa depan keluarga dengan memburu kecemerlangan akademik di sekolah sekarang.

AIR PUTIH - Pengubahsuaian Bajet 2016 Kerajaan Pusat sepatutnya tidak mengurangkan jumlah biasiswa Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) untuk anak Malaysia yang cemerlang, termasuk dari Pulau Pinang.

Ketua Menteri, Y.A.B. Tuan Lim Guan Eng memberitahu, sepatutnya biasiswa JPA perlu dinikmati oleh mereka yang melanjutkan pengajian diluar negara juga.

"Kerajaan Pulau Pinang hanya berikan biasiswa kepada pelajar cemerlang di universiti tempatan sahaja, tetapi kini Kerajaan Pusat pun seakan sudah sama taraf dengan Kerajaan Negeri apabila memberi biasiswakepada pelajar universiti tempatan sahaja.

"Kerajaan Negeri (Pulau Pinang) nak lihat semua pelajar tanpa kira kaum, agama, fahaman atau kita (sebagai) orang Pulau pinang sama-sama menikmati semua kesenangan (bantuan pendidikan)," jelas Guan Eng yang Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Air Putih di sini baru-baru ini.

Guan Eng yang juga Ahli Parlimen Bagan berkata demikian pada Majlis Bantuan Pelajar Miskin Sekolah-Sekolah Rendah Dan Menengah Peringkat Kawasan Dewan Undangan Negeri (KADUN) Air Putih itu.

Hadir sama, beberapa Ahli Majlis bagi Majlis Bandaraya Pulau Pinang (MBPP), Joseph Ng Soon Siang, Chris Lee Chun Kit dan Syerleena Abd. Rashid, serta Pengerusi Pertubuhan Amal Seri Sinar, Datuk Dr. Edon Ching Ten Song.

Pada majlis sumbangan itu, seramai 300 pelajar miskin dari tiga buah sekolah serta melalui lima Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan (JKKK) KADUN Air Putih menerima insentif berupa RM100 wang tunai, daripada sumbangan Pertubuhan Amal Seri Sinar.

Guan Eng dalam pada itu berkata, insentif tersebut adalah sebahagian daripada RM50,000 yang diperuntukan oleh pertubuhan amal berkaitan dalam usaha membantu pelajar-pelajar miskin di Air Putih.

Sebelum itu, Ahli Parlimen Bukit Bendera, Zairil Khir Johari dalam ucapannya turut mempersoal pentadbiran Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak mengurangkan jumlah biasiswa JPA.

“Jika tahun lalu sebanyak 11,400 pelajar cemerlang dapat menikmati tajaan JPA bagi melanjutkan pelajaran, tetapi kini (2016) dikurangkan dan dikecilkan kepada hanya 8,964 orang pelajar sahaja.

“Hasil daripada pembaziran dan pengurusan tidak berhemah yang dilaksanakan Pusat telah menjadikan anak-anak kita sebagai mangsa," jelas Zairil yang juga Pengarah Eksekutif agensi negeri Penang Institute (PI).

Difahamkan, pengubalan model biasiswa JPA baru-baru ini antara lain pemberian biasiswa untuk 8,000 pelajar peringkat ijazah pertama dalam negara sahaja, berbanding 10,000 mahasiswa sebelum ini.

Selain itu, Program Biasiswa Nasional dikurangkan daripada 50 kepada 20 pelajar terbaik Lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) untuk melanjutkan pengajian di universiti terkemuka di seluruh dunia.

Program Khas Kejuruteraan ke Jepun, Koream, Jerman dan Perancis kini untuk 200 orang sahaja, berbanding 300 penerima dahulu.

Manakala, Program Lepasan Busary bagi pengajian Ijazah Pertama Universiti Awam dan Universiti Swasta dalam negara dikecilkan dari 1,000 orang kepada 744 pelajar sahaja.

Comments

Disqus