Labur RM1.5 juta, Arabica Estate bawa imej Pulau Pinang, kata Guan Eng

WAJAH kafe restoran Arabica Estate mencerminkan status tersendiri kepada pelanggannya, selain menawarkan minuman kopi yang berkualiti di sini. | Foto: Buletin Mutiara

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB

SUNGAI PINANG – Dengan pelaburan RM1.5 juta, Arabica Estate diharap bukan sahaja menghasilkan kopi yang berkualiti tinggi.

Bahkan, Ketua Menteri, Y.A.B. Tuan Lim Guan Eng dalam ucapannya berharap, kopi jenama 100 peratus Pulau Pinang itu mampu membawa imej negeri ini ke seluruh negara hatta rantau Asia Tenggara suatu hari nanti.

"Saya berharap perniagaan yang terbaik buat syarikat Arabica Estate, serta sukses dalam membawa jenama Pulau Pinang agar lebih dikenali sebagai negeri pengeluar kopi yang berkualiti," jelas Guan Eng pada Majlis Pembukaan Kafe Restoran Arabica Estate di Automall dekat Persiaran Karpal Singh baru-baru ini.

Sebelum itu, Pengarah Urusan Arabica Estate, Cheah Chin Heng memberitahu bahawa pihak sebelum ini telahpun membuka kafe restoran di hentian R&R Gurun dekat Kedah dan di Kota Bharu dekat Kelantan.

Tambah beliau, kafe restoran di Pulau Pinang ini adalah cawangan yang ketiga.

Terdahulu, Guan Eng pernah memuji perniagaan makanan segera mee kari putih MyKuali yang juga jenama Pulau Pinang, dipasarkan ke seluruh negara dan beberapa negara Asia Tenggara.

Walaupun jenama MyKuali mula diperkenalkan pada Mei 2013, katanya, jualan mee segera itu mencecah 50,000 bungkus dengan pulangan kasar kira-kira RM1.5 juta tiap-tiap bulan sehingga November tahun sama.

Comments

Disqus