Tunggu dan lihat, respons Mohd. Salleh isu statusnya sebagai YDP MAINPP

MOHD. Salleh Man (lima dari kiri) diringi Azman Abdul Samat (empat dari kiri) serta kakitangan ZPP lain pada majlis pelancaran Bulan Berzakat & Kempen Zakat di Bas Rapid Penang di sini, pagi tadi. | Foto: Darwina Mohd. Daud.

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB

SEBERANG JAYA - Dato' Mohd. Salleh Man berkata beliau akan melaksanakan tanggungjawab berwajib sehingga habis tempoh lantikan, sungguhpun didedak oleh pemimpin muda tertentu daripada
Parti Keadilan Rakyat (PKR) agar melepaskan jawatannya sebagai Yang di-Pertua Majlis Agama Islam Negeri Pulau Pinang.

“Dalam keadaan yang sama juga, saya didesak supaya jangan melepaskan jawatan...tak payah sebutlah (kerana) banyak pihak (yang mendesak saya jangan lepas jawatan).

“Saya dahulupun dilantik (sebagai Yang di-Pertua MAINPP)...maka saya akan terus berkhidmat...kita tunggu dan lihat perkembangan seterusnya,” respons Mohd. Salleh yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) PAS bagi kawasan Permatang Pasir.

Beliau memberi respons itu selepas Majlis Pelancaran Bulan Berzakat dan Kempen Zakat Di Bas Rapid Pulau Pinang di perkarangan parkir Perda City Mall dekat Bandar Perda di sini, pagi tadi.

Jelas Mohd. Salleh lagi, beliau sendiri mengambil sikap 'tunggu dan lihat', sama ada masih dilantik sebagai Yang di-Pertua MAINPP atau tidak oleh Yang Di-Pertuan Agong untuk tempoh tahun akan datang.

Pada perkembangan sama, Mohd. Salleh turut enggan mengulas pertanyaan wartawan mengenai laporan terbaru oleh seorang pemimpinnya daripada Parti Islam Se-Malaysia (PAS) yang bersedia untuk bekerjasama dengan Barisan Nasional.

“Yang itu kena tanya dengan pemimpin (PAS) negeri lah kerana saya tak terlibat dengan pemimpin (peringkat) negeri,” jelas Mohd. Salleh.

AZMAN Abdul Samad (kiri) bersama-sama Mohd. Salleh Man pada sidang media di dalam bas Rapid Penang.

Sebelum itu, Pengurus Besar Zakat Pulau Pinang (ZPP), Azman Abdul Samat memberitahu bahawa paparan promosi zakat pada bahagian luar lapan bas Rapid Penang dalam tempoh tiga bulan, sehingga akhir tahun ini.

Tambah beliau, ZPP turut mencetak sejumlah paparan promosi zakat pada kad elektronik pasca bayar 'Touch N Go', demi menyemarakkan lagi kewajipan membayar zakat berwajib.

“Pada tahun lepas (2014), kira-kira 56,000 pembayar zakat dan kita berharap jumlah pungutan kali ini melebihi RM90 juta,” jelas Azman.

Tambah beliau, ZPP berharap akan dapat sumber zakat berwajib daripada syarikat Rapid Bus Sdn. Bhd. kelak, susulan kerjasama strategik antara kedua-dua pihak dalam tempoh tiga bulan ini.

Naib Presiden Kejuruteraan Kanan Rapid Penang, Yusri Hushairi Yusop dan Rafidah Abdul Karim (Pengarah Kumpulan Komunikasi Rapid Penang) turut menyertai majlis pelancaran tersebut.

Comments

Disqus