RM2 juta untuk Program Latihan Berkembar Vokasional Jerman

LIM GUan Eng (lima dari kanan) ditemani Mohd. Rashid Hasnon (enam dari kanan) mengambil kesempatan beramah-mesra dengan sebahagian pelajar yang mengikuti program GDVTP di PSDC baru-baru ini. | Foto: Buletin Mutiara

PANTAI JEREJAK – Kerajaan Negeri memperuntukan RM2 juta untuk menjayakan Program Latihan Berkembar Vokasional Jerman (GDVTP) yang akan dilaksanakan di Pusat Kemahiran dan Pembangunan Pulau Pinang (PSDC).

Ketua Menteri, Y.A.B. Tuan Lim Guan Eng berkata, seramai 22 pelajar terpilih akan mengikuti program pertama peringkat diploma lanjutan dalam tempoh 40 minggu.

“Para pelajar turut akan dibayar untuk belajar dengan elaun sebanyak RM900, ini sesuatu yang sukar untuk didapati kerana selalunya anda perlu bayar untuk menyambung pelajaran.

“Program ini adalah terbuka kepada semua syarikat-syarikat yang berpengkalan di Pulau Pinang dari Multinasional (MNC) hinggalah kepada Perindustrian Kecil Sederhana (SME) untuk menghantar pekerja mereka dalam menyambung pembelajaran melalui program kerjasama ini,” kata Guan Eng sebelum menyaksikan majlis menandatangan memorandum persefahaman (MOU) antara Kerajaan Negeri dan PSDC di bangunan PSDC dekat Kawasan Dewan Undagan Negeri (KADUN) Pantai Jerejak di sini baru-baru ini .

Pulau Pinang diwakili Pegawai Kewangan Negeri, Dato' Mokhtar Mohd. Jait, manakala, PSDC diwakili Ketua Pegawai Eksekutif, Muhamed Ali Hajah Mydin.

Timbalan Ketua Mentri I merangkap Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Pantai Jerejak, Dato' Mohd. Rashid Hasnon, Dr. Afif Bahardin (Exco Pertanian dan Industri Asas Tani, Pembangunan Desa dan Kesihatan), Zairil Khir Johari (Pengarah Eksekutif Penang Institute, PI) turut hadir pada majlis itu.

Menurut Guan Eng, langkah Kerajaan Negeri dalam meningkatkan kemahiran modal insan dalam bidang vokasional di negeri ini nampaknya turut menerima sambutan yang menggalakkan daripada gender wanita.

“Namun saya juga kagum dengan melihat penglibatan kaum wanita yang lebih separuh berbanding lelaki mengikuti program ini,” katanya, sambil menganggap kebolehupayaan wanita dalam bidang kemahiran di negeri ini adalah setara dengan kaum lelaki.

Justeru, beliau berharap anak tempatan dapat berlumba-lumba mengambil berpeluang belajar berkenaan teknologi Jerman melalui program GDVTP, yang sememangnya sudah terkenal di seluruh dunia, melalui pelbagai produk ternama.

Dalam perkembangan sama, Guan Eng baru-baru ini turut melahirkan hasrat untuk membawa sistem pendidikan vokasional dari Australia ke negeri ini, sempena majlis meraikan ulangtahun ke-60 hubungan diplomatik dengan negara tersebut di sini baru-baru ini.

Guan Eng semasa membentangkan Bajet Kerajaan Pulau Pinang 2015 pada 7 November tahun lalu di Dewan Undangan Negeri (DUN) Pulau Pinang ada menyatakan hasrat untuk membawa sistem pendidikan vokasional dari Jerman ke negeri ini.

Katanya, sistem pendidikan vokasional Jerman yang berkonsep sistem persekolahan didirikan dalam kilang demi melahirkan pelatih mahir daripada segi pengalaman, sekaligus menjadikan ia berbeza dengan sistem sekolah vokasional yang sedia ada di negara ini. 

Comments

Disqus