Jerebu: Steven Sim gesa Pusat manfaatkan Asean Economy Community

STEVEN Sim (dua dari kiri) memakaikan penutup muka kepada orang awam di Pasar Awam Kampung Baru di sini, baru-baru ini.

BUKIT MERTAJAM – Ahli Parlimen Bukit Mertajam, Steven Sim Chee Keong menggesa Kerajaan Malaysia memanfaatkan hubungan erat dengan Asean Economy Community (AEC) untuk membantu Indonesia menangani aktiviti pembakaran hutan secara besar-besaran yang dikenalpasti saban tahun.

Katanya, platform antarabangsa yang ditubuhkan untuk mengembangkan integrasi ekonomi membabitkan negara-negara anggota ASEAN dimanfaatkan sebaik mungkin memandangan krisis jerebut sekarang ini untuk meninggalkan kesan berantai pada sosioekomoni di rantau ini.

"Saya menggesa kerajaan menggunakan peluang hubungan lebih erat Asean Economic Community yang bermula tahun 2015 ini dengan mendesak Indonesia menyelesaikan masalah ini agar tidak berlarutan pada setiap tahun.

"Kerajaan Singapura telahpun mengeluarkan kenyataan untuk membantu Indonesia menyelesaikan masalah ini, dan saya berharap Kerajaan Malaysia juga memberi gesakan lebih kuat," katanya pada Majlis Pengedaran Topeng Muka di Pasar Besar Bukit Mertajam di sini, baru-baru ini.

Hadir sama, Exco Belia & Sukan, Pembangunan Wanita, Keluarga & Komuniti merangkap Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Padang Lalang, Chong Eng, Pemangku Pengarah Kejuruteraan Majlis Perbandaran Seberang Perai (MPSP), Rosnani Mahmud serta dua Ahli Majlis MPSP, Siti Nur Shazreen Mohd. Jilani dan Micheal Tan Cheong Heng.

Tambah Steven, pendapat penduduk khususnya peniaga turut terjejas disebabkan oleh krisis jerebu ini.

"Ramai orang yang tidak mahu keluar rumah pada musim jerebu ini, jadi ia memberi kesan ekonomi kepada para-para peniaga kecil seperti di pasar awam dan ini adalah perkara yang berat," katanya.

Sementara itu, Presiden Indonesia, Joko Widodo (Jokowi) dalam reaksi terbaru menegaskan bahawa pemerintah negara itu memerlukan tiga tahun lagi untuk menangani masalah pembakaran hutan secara terbuka, hingga mengakibatkan krisis jerebu melanda rantau ini, seperti sekarang.

Comments

Disqus